16 iul. 2020 | 10:30

Liber la atacuri cibernetice din partea CIA: Donald Trump a legalizat activitatea printr-un ordin secret

ACTUALITATE
Liber la atacuri cibernetice din partea CIA: Donald Trump a legalizat activitatea printr-un ordin secret

CIA  sau Agenția Centrală pentru Informații a efectuat în ultimii ani mai multe atacuri cibernetice asupra unor țări străine. Acestea au fost aprobate de Donald Trump, printr-un ordin secret.

Mai mulți foști oficiali din administrația SUA au confirmat pentru Yahoo News consecințele unui ordin semnat de Donald Trump. Intitulat cât se poate de abstract, Memorandum de Notificare, ordinul a funcționat ca o autorizare prezidențială pentru un număr aparent nelimitat de atacuri cibernetice din partea agenției americane de spionaj.

Ordinul cu pricina a fost semnat în 2018 de președintele Statelor Unite ale Americii și a stat în spatele mai multor atacuri, multe dintre ele la adresa Iranului. Au fost însă vizate și alte țări străine. Ca referință, CIA avea dreptul să întreprindă astfel de acțiuni și în trecut, exista tehnologia necesară și priceperea, dar fiecare intervenție trebuia aprobată de oficialii de la Casa Albă. Trump a eliminat orice restricții impuse acțiunilor de acest timp de administrațiile anterioare.

Directiva prezidenţială permite CIA să lanseze mai uşor operaţiunile cibernetice secrete, fără a mai fi necesare aprobări specifice din partea Casei Albe. Spre deosebire de alte directive prezidenţiale axate pe un anumit obiectiv de politică externă, precum oprirea Iranului să fabrice arme nucleare, actuala ordonanţă, solicitată de Consiliul prezidenţial pentru Siguranţă Naţională, se concentrează pe o singură sarcină: acţiuni secrete în spaţiul cibernetic.

Directiva „foarte agresivă oferă CIA atribuţii foarte specifice pentru acţiuni ofensive asupra unor ţări considerate adversari”, afirmă un fost oficial guvernamental american. Sunt menţionate direct în document ţări precum Rusia, China, Iran, Coreea de Nord, dar directiva poate viza şi alte state, explică alt fost oficial american. „Casa Albă a vrut un instrument de ripostă, iar acesta a fost modul de a-l obţine”, a subliniat el, sub protecţia anonimatului.

Din 2018 și până în prezent, CIA a efectuat cel puțin 12 operațiuni cibernetice ofensive pornind de la autorizația prezidențială semnată de Trump. Este important de reținut că aceste atacuri nu vizează colectarea de date ci atacuri cu scop de perturbare sau distrugere a unor sisteme din țări clasificate ca fiind inamice. În 2020, o operațiune cibernetică poate opri alimentarea cu energie electrică într-un oraș, de exemplu. Încă din 2009, atacul americano-israelian Stuxnet a facilitat distrugerea unei centrifuge utilizate de Iran pentru purificarea uraniului.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele