Legea care lovește în Digi | RCS-RDS, Telekom și alți operatori: de ce se revoltă furnizorii de internet
Furnizorii de internet caută să-și securizeze veniturile în această perioadă grea, numai că Parlamentul e de altă părere. Două asociații din domeniu s-au revoltat împotriva unui proiect de lege, care a primit votul final în Parlament și care a ajuns la președinte pentru promulgare. În acest context, operatorii au un mesaj pentru Klaus Iohannis. Telekom face parte din una dintre asociații și, deși Digi | RCS-RDS nu figurează pe listă, se află în aceeași situație.
Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, un proiect de lege care prevede amânarea facturilor la utilități pentru o perioadă de până la trei luni. Nu intră aici facturile la internet mobil și voce, dar, potrivit proiectului, se poate amâna plata la internet fix și cablu TV.
Numai că furnizorii de internet nu-s de acord. Printre ei se numără companii precum Digi | RCS-RDS și Telekom, care au venituri mari din zona de internet fix și cablu. Și, dacă acești clienți vor decide să beneficieze de proiect, atunci veniturile vor scădea considerabil.
E motivul pentru care două asociații – ANISP și Interlan – îi cer imperativ președintelui Iohannis să nu promulge legea.
Totodată, operatori ca Digi | RCS-RDS și Telekom s-au bătut constant pe prețuri mici. Telekom, de exemplu, are acum o campanie nouă cu miză pe tarife. Iar Digi | RCS-RDS are cel mai scump abonament mobil la 5 euro pe lună, motiv pentru care până și la roaming se bucură de alte condiții.
Legea cu care Telekom nu e de acord și care ar putea afecta și Digi | RCS-RDS
Din cele două asociații mai sus menționate fac parte mai mulți furnizori de internet. Dintre companiile mari care figurează în asociații la categoria membri/parteneri se numără Orange și Telekom. ANISP și Interlan cer, în acest context, președintelui Klaus Iohannis să nu promulge proiectul de lege care ar permite amânarea cu 3 luni la plata facturilor de internet și telefonie.
Motivul, spun aceștia, e că măsura ar afecta industria și ar exista riscul închiderii unor operatori din cauza imposibilitatii mentinerii in functiune a retelelor si serviciilor de telecomunicatii. Cu alte cuvinte, dacă rămân fără aceste venituri vreme de trei luni nu-și mai pot desfășura activitatea în condiții optime.
Asociațiile remarcă și exceptarea operatorilor mobili de la regimul amânării plății abonamentelor pentru serviciile de date și voce mobilă. Acest lucru, în opinia furnizorilor de internet, ar încălca principiile concurenței loiale din Constituție. Am scris AICI despre această prevedere.
La cum arată piața din România, Digi | RCS-RDS și Telekom sunt cele mai expuse companii – deoarece mare parte din veniturile lor provine din internet fix și abonamente de cablu TV.
Ce cer furnizorii de internet din cele două asociații
Iată câteva aspecte importante din scrisoarea asociațiilor trimisă către președintele Iohannis. Unul dintre argumente ar fi că prețurile abonamentelor la care se poate cere amânare – dacă proiectul e promulgat, sunt și așa oricum de mici. Așadar, n-ar trebui ca o persoană să întâmpine dificultăți la plată, chiar și-n această perioadă de criză.
- Au fost instituite o serie de măsuri ce pot afecta iremediabil buna funcționare a industriei telecom tocmai în această perioadă în care a fost declarată starea de urgență pe teritoriul României ca urmare a pandemiei cu noul coronavirus COVID-19.
- Dorim să arătăm încă din start că prețul unui abonament de internet broadband furnizat prin rețele fixe (de exemplu) din Romania este printre cele mai mici din lume, având o valoare de cca. 8 euro/lună (TVA inclus), respectiv 40 lei/lună (TVA inclus), ceea ce reprezintă aprox. 25% din media valorii abonamentelor internet la nivelul tarilor membre UE.
- Astfel, se poate constata cu ușurință că acest serviciu de comunicații electronice este extrem de ușor de suportat sub aspectul costurilor abonamentului chiar şi de către o persoană cu venituri reduse, adevăr confirmat de numărul foarte mare al utilizatorilor de internet din România
- Dorim, de asemenea, să arătăm că marja de profit în domeniul comunicațiilor electronice este una extrem de redusă, ce nu depășește 9% din valoarea totală a abonamentului, restul reprezentându-l costurile de operare, colocare şi tranzit, mentenanța rețelelor şi echipamentelor, chiriile pentru infrastructură, costurile cu plata utilităților (energia electrică) şi salariile.
- Or, în contextul în care cca. 20% din numărul salariaților romani (peste 1,2 milioane de persoane) au fost trimise până la acest moment în șomaj tehnic şi un număr corespunzător de întreprinderi mici şi mijlocii şi-au suspendat activitatea ca urmare a instituirii stării de urgență pe teritoriul României, devine de domeniul evidenței că o asemenea avalanșă de solicitări de amânare la plată a abonamentelor de internet şi televiziune prin cablu ar conduce la perturbări semnificative în buna funcționare a acestor servicii riscand sa duca la inchiderea unor operatori din cauza imposibilitatii metinerii in functiune a retelelor si serviciilor de telecomunicatii.
- Văzând situația extrem de critică pe care o traversează Romania în această perioadă, operatorii economici din industria telecom nu şi-au redus, sau suspendat activitatea, nu şi-au trimis salariații în șomaj tehnic şi nu au cerut ajutoare de stat, înțelegând că au un rol economic şi social extrem de important în această perioadă prin asigurarea optimei funcționări a serviciilor de internet şi televiziune prin cablu, mai ales în contextul în care viața economică şi socială a României se desfășoară din ce în ce mai mult online.
- Vrem să credem că inițiatorii Proiectului de lege pentru acordarea unor facilitați pentru contribuabilii operatori economici pe teritoriul României nu şi-au imaginat absolut deloc cum ar putea arăta viața cotidiană a societății dacă populația, instituțiile publice şi agenții economici nu ar avea (să zicem) 2-3 ore nici acces internet şi nici semnal la televizoare.
- Având în vedere toate cele de mai sus, vă rugăm respectuos domnule Președinte al României să nu promulgați Proiectului de lege pentru acordarea unor facilitați pentru contribuabilii operatori economici pe teritoriul României în forma în care v-a fost transmis de către Parlamentul României şi să îl retrimiteți spre reexaminare.