27 iul. 2020 | 08:30

Legătura ciudată între neanderthalieni și boala care a paralizat acum planeta

ACTUALITATE
Legătura ciudată între neanderthalieni și boala care a paralizat acum planeta

O secțiune de ADN legată de Covid-19 a fost transmisă de la neanderthalieni acum 60.000 de ani, potrivit unui nou studiu. Și acum ar putea crea probleme mari.

Oamenii de știință nu știu încă de ce acest segment particular crește riscul de boală severă cauzată de coronavirus. Dar noile descoperiri arată cum unele indicii ale sănătății moderne provin din istoria antică.

„Acest efect de întrepătrundere care s-a întâmplat cu 60.000 de ani în urmă are încă un impact în ziua de azi”, a spus Joshua Akey, genetician la Universitatea Princeton.

Această piesă a genomului, care se întinde pe șase gene pe cromozomul 3, a avut o călătorie nedumerită prin istoria umană, se scrie în studiu. Segmentul este acum comun în Bangladesh, unde 63% dintre oameni îl poartă. În toată Asia de Sud, aproape o treime dintre oameni au moștenit acest segment.

În altă parte, însă, procentul este mult mai puțin găsit. Doar 8% dintre europeni îl au și doar 4% îl au în Asia de Est. Acesta este aproape complet absent în Africa.

Urmărește videoul de mai jos ca să înțelegi când au ajuns neanderthalienii să aibă contact cu sapiens

Nu este clar ce model evolutiv a produs această distribuție în ultimii 60.000 de ani. „Aceasta este întrebarea de 10.000 de dolari”, a spus Hugo Zeberg, un genetician al Institutului Karolinska din Suedia, care a fost unul dintre autorii noului studiu.

O posibilitate este ca versiunea Neanderthal să fie dăunătoare și să fie din ce în ce mai rară. Este, de asemenea, posibil ca segmentul să îmbunătățească sănătatea oamenilor în Asia de Sud, oferind poate un răspuns imun puternic la virusurile din regiune.

Ce categorii de persoane afectează Covid-19

„Ar trebui să subliniem că, în acest moment, este vorba de o speculație pură”, a declarat co-autorul Dr. Zeberg, Svante Paabo, directorul Institutului Max Planck.

Cercetătorii încep doar să înțeleagă de ce Covid-19 este mai periculos pentru unii oameni decât pentru alții. Persoanele în vârstă sunt mai susceptibile să se îmbolnăvească grav decât cele mai tinere. Bărbații prezintă un risc mai mare decât femeile.

Inegalitatea socială contează și ea. În Statele Unite, oamenii de culoare au mult mai multe șanse decât oamenii albi să se îmbolnăvească grav de coronavirus, de exemplu, cel mai probabil datorate în parte istoriei de rasism sistemic din țară. Persoanele de culoare, spre exemplu, au o rată ridicată de boli cronice precum diabetul, precum și condițiile de viață și locurile de muncă care pot crește expunerea la virus.

Genele joacă și ele un rol important. Luna trecută, cercetătorii au comparat persoanele din Italia și Spania care s-au îmbolnăvit grav de Covid-19 cu cele care au avut doar infecții ușoare. Au găsit două locuri în genom asociate cu un risc mai mare. Unul este pe cromozomul 9 și include o genă care determină tipul de sânge, celălalt este segmentul Neanderthal de pe cromozomul 3.

Dr. Zeberg s-a uitat la cromozomul 3 într-o bază de date online a genomilor neandertali. El a descoperit că versiunea care crește riscul oamenilor de Covid-19 severă este aceeași versiune găsită la un neanderthal care a locuit în Croația în urmă cu 50.000 de ani. „Am trimis imediat text la Svante”, a spus dr. Zeberg într-un interviu, referindu-se la dr. Paabo.

Noile date au arătat o legătură și mai puternică între boală și segmentul cromozomului 3. Persoanele care poartă două exemplare ale variantei sunt de trei ori mai susceptibile să sufere de o formă severă a bolii.

Este posibil ca un răspuns imunitar care funcționa împotriva virusurilor antice să fi reacționat în exces împotriva noului coronavirus. Oamenii care dezvoltă cazuri severe de Covid-19 o fac, de obicei, deoarece sistemele lor imunitare lansează atacuri necontrolate, care sfârșesc prin alterarea plămânilor și provocarea de inflamații.