Laptopurile n-au „îngropat” definitiv PC-urile: ce s-a întâmplat în 2019

Laptopurile n-au

Laptopurile sunt preferate de mulți pentru că e mult mai comod să lucrezi de oriunde. Au ajuns să fie suficient de puternice încât să înlocuiască, în anumite situații, PC-urile. Și, totuși, nu s-au impus definitiv.

Așa cum telefoanele au înlocuit tabletele, laptopurile au fost gândite tocmai pentru a-ți putea lua cu tine oriunde computerul. După 2010, piața PC-urilor a început să scadă simțitor. Au apărut pe piață laptopuri suficient de puternice încât să ruleze programe pe care înainte le puteai folosi doar pe PC-ul clasic.

Au fost opt ani în care piața PC-urilor tradiționale s-a contractat. În 2019, însă, trendul s-a inversat. Vânzările de PC-uri tradiționale au început din nou să crească, semn că încă n-au fost îngropate definitiv.

Cum s-au vândut PC-urile în 2019

Piața mondială a PC-urilor tradiționale, inclusiv computere desktop, notebook-uri și stații de lucru, a încheiat anul 2019 cu o creștere. S-a întâmplat chiar pe final de an, mai exact în ultimul trimestru. Creșterea a fost de 4,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, conform datelor International Data Corporation (IDC).

Livrările în toată lumea în ultimele trei luni ale anului au depăşit așteptările prognozate la puțin sub 71,8 milioane de unități. A fost, de fapt, cel mai mare volum de vânzări înregistrat într-un singur trimestru din ultimii patru ani. Recordul era deținut de ultimul trimestru al anului 2015.

Per total, livrările globale au crescut cu 2,7% în 2019, la 266,69 milioane de unităţi, primul an complet de creștere din 2011 încoace.

Compania Gartner vine, la rându-i, cu propriile cifre și anunţă o creştere de 2,8% în T4 2019 faţă de acelaşi interval din 2018 (70,6 milioane unităţi). Pe tot anul 2019, compania de cercetări de piaţă estimează un volum global de 261 milioane unităţi, în creştere cu 0,6% faţă de 2018.

„Anul trecut a fost unul agitat în lumea PC-urilor, ceea ce a avut ca rezultat o creștere impresionantă a pieței, care, în cele din urmă, a încheiat cei șapte ani consecutivi de contracție”, spune Ryan Reith, vicepreședinte în cadrul IDC’s World Mobile Device Trackers.

Analiștii susțin că piața va avea în continuare provocări, dar anul acesta a fost un semn clar că cererea de PC-uri este încă acolo.

Companiile care s-au impus anul trecut și au vândut cele mai multe PC-uri sunt Lenovo, HP, Dell, Apple şi Acer.