20 iul. 2020 | 15:07

KFC vrea să-și „printeze” aripioarele: cum se poate face asta cu imprimante specializate

ACTUALITATE
KFC vrea să-și „printeze” aripioarele: cum se poate face asta cu imprimante specializate

Lanțul de restaurante lucrează cu o firmă rusească de bioprinting, pentru a încerca să creeze chicken nuggets 3D.

KFC încearcă să creeze primele chicken nuggets, produse în laborator, din lume, parte a conceptului său de „restaurant al viitorului”, a anunțat compania. Lanțul de restaurante va lucra cu compania rusă 3D Bioprinting Solutions, pentru a dezvolta tehnologia de bioprinting care va „tipări” carnea de pui, folosind celule de pui și material vegetal.

KFC intenționează să ofere firmei de bioprinting ingrediente precum panificația și condimentele „pentru a atinge gustul KFC” și va încerca să reproducă gustul și textura puiului autentic.

Este demn de remarcat faptul că procesul de bioprinting pe care KFC îl descrie folosește doar materie primă animală, astfel încât n-ar exista produse vegetariene. KFC oferă, totuși, o opțiune vegetariană la unele dintre restaurantele sale. Anul trecut, a devenit primul lanț de fast-food din SUA care a testat produsul din pui prăjit vegan, pe care intenționează să îl extindă în mai multe locații.

Mâncarea printată este mâncarea viitorului

Mâncarea bioprintată ar fi mai ecologică decât carnea de pui standard, spune KFC, citând un studiu al Jurnalului American de Știință și Tehnologie a Mediului, care arată beneficiile creșterii cărnii din celule, inclusiv reducerea gazelor cu efect de seră, emisiile și consumul de energie, în comparație cu metodele tradiționale de cultivare.

„Tehnologiile de bioprinting 3D, recunoscute inițial pe scară largă în medicină, câștigă în prezent popularitate în producerea de alimente precum carnea. Pe viitor, dezvoltarea rapidă a unor astfel de tehnologii ne va permite să facem mai accesibile produsele din carne tipărită 3D și sperăm că tehnologia creată ca urmare a colaborării noastre cu KFC va ajuta la accelerarea lansării produselor din carne pe bază de celule în restaurante.”
Yusef Khesuani, cofondatorul 3D Bioprinting Solutions (partener KFC acum)

Bioprinting-ul 3D este un proces lent și laborios, deși au existat unele evoluții promițătoare pentru utilizarea sa în medicină.

Cercetătorii de la Universitatea din California din Berkeley, care lucrează la un proces de bioprintare a organelor umane pentru transplant, au remarcat anul trecut că materialele biologice tind să se deterioreze înainte de finalizarea procesului.

Metoda lor a necesitat congelarea materialului biologic pe măsură ce a fost tipărit. Experții consideră că mai este mult de parcurs înainte ca bioprinting-ul 3D să poată crea organe funcționale pentru pacienții cu transplant.

KFC spune că nuggets-urile sale bioprintate vor fi disponibile pentru testarea finală la Moscova în această toamnă. Anunțul nu a detaliat modul în care procesul de testare din Rusia diferă de alte procese de bioprinting 3D, dar a spus că „nu există alte metode disponibile pe piață care să permită crearea unor astfel de produse complexe din celulele animale”.

Niciun cuvânt, însă, despre când sau dacă ar putea fi disponibile nuggets-urile tipărite pentru clienții KFC.

Mâncare printată 3D și în România

Ideea printării 3D a alimentelor nu-i nouă, dar nici n-a avut vreo explozie în utilizare. O companie vrea să aducă așa ceva în România. Va fi în sistem „automat de mâncare”, așa că nu te aștepta la cine știe ce preparate.

Manna Foods Solutions vrea să ofere înlocuitorul automatelor de produse din prezent. Reebo, așa cum se numește imprimanta 3D creată în România, este concepută să creeze prăjituri și sendvișuri „ready-to-eat”, personalizate și controlate caloric de consumator. Totul în mai puțin de două minute.