20 feb. 2020 | 11:42

WikiLeaks: Trump i-ar fi oferit grațierea lui Julian Assange, însă cu o singură condiție

ACTUALITATE
WikiLeaks: Trump i-ar fi oferit grațierea lui Julian Assange, însă cu o singură condiție

Donald Trump i-ar fi oferit grațierea lui Julian Assange, însă numai dacă îndeplinește o condiție care are legătută cu statul rus.

În schimbul grațierii din partea Statelor Unite, acesta ar trebu ar trebui să nege implicarea Rusiei în scandalul legat de mailurile obținute în mod ilegal de la partidul Democrat.

Cel puțin asta susține Edward Fitzgerald, avocatul fondatorului WikiLeaks care îl reprezintă pe acesta în cadrul procesului de extrădare în Statele Unite, unde trebuie să răspundă în fața legii pentru publicarea de documente secrete furate. Mesajul prin care i s-ar fi oferi grațierea ar fi venit, de fapt, în august 2017, de la Dana Rohrabacher. Acestea servea pe atunci ca membru al Congresului american, dar ordinul ar fi venit direct de la Donald Trump.

Astfel, pentru a fi grațiat, Julian Assange ar fi trebuit să ofere declarații din care să reiasă că Rusia n-ar fi avut nicio legătură cu scurgerile de informații (sub forma de mailuri) din cadrul Comitetului Național al Partidului Democrat (DNC).

Rohrabacher neagă declarațiile avocatului fondatorului WikiLeaks și menționează că a făcut propunerea din proprie inițiativă, fără să se fi consultat în prealabil cu președintele Statelor Unite.

„I-am spus că, dacă poate să-mi ofere informații și dovezi despre cine i-a dat efectiv e-mailurile DNC, i-aș solicita apoi președintelui Trump să-l grațieze”, spune fostul membru al Congresului.

Ce ar trebui să declare Julian Assange pentru a primi presupusa grațiere

În timpul cursei electorale din 2016 pentru președinția SUA, WikiLeaks a publicat o serie de mailuri interne sustrase de la DNC. E posibil ca acestea să fi fost obținute de hackerii care lucrează pentru o agenție rusească de informații.

Printre acestea s-au numărat și sute de mailuri ale lui Hillary Clinton, din perioada în care aceasta a fost Secretar de Stat. Donald Trump a lăudat pe atunci inițiativa WikiLeaks, mai ales pentru că a făcut publice mailurile contracandidatei sale. Totuși, președintele Statelor Unite spunea și atunci că, cel mai probabil, Rusia nu este implicată în scandal.

WikiLeaks este o platformă de whistleblowing, un site cu informații care provin de la avertizori de integritate pe care oficialii le vor clasificate. A fost fondată pentru a obține și disemina documente și date secrete pe teme de război, spionaj, corupție și altele.

Julian Assange a fost arestat în aprilie 2019, în ambasada Ecuadorului din Londra, pe baza unui mandat de extrădare a SUA. Îi sunt aduse 18 acuzații în SUA, pentru presupusul său rol în încurajarea, primirea și publicarea informațiilor de apărare națională. Audierea sa de extrădare va începe săptămâna viitoare. În prezent, Assange este reținut la închisoarea Belmarsh de înaltă securitate din Londra.