Jocurile Olimpice de la Tokyo vor continua “cu sau fără Covid”

Jocurile Olimpice de la Tokyo vor continua “cu sau fără Covid”

Jocurile Olimpice nu au fost niciodată anulate în afara războaielor mondiale, însă pandemia coronavirus este aici să invalideze acest lucru, după ce Jocurile Olimpice care trebuiau să aibă loc anul acesta în Tokyo au fost amânate.

Jocurile Olimpice de la Tokyo vor avea loc anul viitor, indiferent de pandemia de coronavirus, a declarat pentru AFP vicepreședintele Comitetului Olimpic Internațional, John Coates, spunând că vor fi “Jocurile care au cucerit Covid”.

„Vor avea loc cu sau fără Covid. Jocurile vor începe pe 23 iulie anul viitor”, a spus Coates, care conduce Comisia de coordonare a Comitetului Olimpic Internațional pentru Jocurile de la Tokyo.

“Tema lor trebuia să fie Jocurile de Reconstrucție după devastarea tsunamiului”, a spus el, referindu-se la un cutremur și un tsunami catastrofal în nord-estul Japoniei în 2011. “Acum, acestea vor fi jocurile care au cucerit Covid, lumina de la capătul tunelului”.

Cu toate acestea, este încă neclar cum se va desfășura acest lucru în vreme ce granițele Japoniei sunt încă în mare parte închise vizitatorilor străini, iar un vaccin este la luni sau chiar ani distanță, acest lucru nefăcând decât să alimenteze îngrijorările cu privire la faptul că Jocurile nu sunt deloc fezabile.

Există semne că entuziasmul publicului în Japonia scade după ce un sondaj recent a constatat că doar unul din patru japonezi vor ca aceștia să continue anul viitor, majoritatea sprijinind fie o altă amânare, fie o anulare.

Este o“sarcină monumentală”

Înainte de Covid, Thomas Bach, președintele Comitetului Olimpic Internațional, a spus că acesta a fost cel mai bine pregătit eveniment vreodată.

“Acum a fost amânat cu un an, ceea ce a reprezentat o sarcină monumentală în ceea ce privește resecurizarea tuturor locurilor. A trebuit să ne uităm la contractele cu 43 de hoteluri și să le renegociem pentru un an mai târziu”.

Cu o mare parte din acea muncă în desfășurare sau realizată, a fost înființată un grup de lucru care să analizeze diferitele scenarii pentru 2021. Grupul, format din oficiali japonezi și ai Comitetului Olimpic Internațional, s-a întâlnit pentru prima dată săptămâna trecută.

“Sarcina lor este acum să analizeze toate diferitele contramăsuri care vor fi necesare pentru ca Jocurile să aibă loc”, a declarat Coates.“Unele țări vor controla pandemia, altele nu. Vom avea, prin urmare, sportivi care vin din locuri unde este sub control și din altele în care nu este.

„Există 206 de echipe, așa că există o sarcină masivă pe partea japoneză”.

Japonia a investit deja miliarde de dolari în cadrul Jocurilor Olimpice, întârzierea făcând doar ca această sumă să crească.

Comitetul Olimpic Internațional își face și el partea, punând la dispoziție “800 de milioane de dolari în plus pentru a sprijini federațiile internaționale și comitetele olimpice naționale, ale căror venituri au fost stopate anul acesta”.

În timp ce Japonia, Comitetul Olimpic Internațional și mii de sportivi așteaptă să vadă dacă Jocurile Olimpice vor continua anul viitor, flacăra ceremonială a Jocurilor este expusă într-un muzeu din Tokyo.