Jeff Bezos, mai bogat decât bogații? De ce nu va fi, de fapt, primul trilionar al planetei

Jeff Bezos, mai bogat decât bogații? De ce nu va fi, de fapt, primul trilionar al planetei

A circulat intens o știre potrivit căreia Jeff Bezos va deveni primul trilionar al planetei. Adică o avere cu multe zerouri: mai precis – o mie de miliarde. Până să te apuci să numeri să vezi cam cât înseamnă, ar fi bine să știi că știrea nu e chiar adevărată. Hai să vezi de ce.

Da, așa suna știrea preluată din presa americană: Jeff Bezos va deveni primul trilionar al planetei. Jurnaliștii americani citau un studiu realizat de compania Comparisum, care se uita la veniturile Amazon și estima că Bezos este cel care va marca această premieră.

Datorită vânzărilor uriașe de pe perioada pandemiei, compania a prosperat și, pe cale de consecință, Bezos s-a îmbogățit.

Ei bine, aceasta e cam singura parte adevărată. Și anume că Amazon o duce extrem de bine în această perioadă și posibil să o mai țină așa. Numai că nu înseamnă că Bezos va deveni trilionar acum. Iată explicația.

De ce Jeff Bezos nu va deveni trilionar acum

Știrea a ajuns în presa din România fix cu informația că șeful Amazon a devenit primul trilionar al planetei. Numai că realitatea e alta, iar știrea corectă ar fi că ar putea deveni. Nu acum, ci peste cinci sau șase ani. Adică până în 2026.

E drept că Bezos e pe drumul cel bun. E cel mai bogat om al planetei și acum, iar Amazon, cum spuneam, e duce extrem de bine. De la începutul pandemiei, acțiunile companiei au crescut cu 25% și, prin urmare, așa s-a întâmplat și cu averea șefului companiei. Averea lui Bezos e estimată la 144 de miliarde de dolari.

Dar, cum spuneam, el poate deveni trilionar în următorii ani, nu acum. Compania citată în știre, Comparisum, susține că Bezos are toate șansele să ajungă trilionar, dar doar dacă Amazon are următorii cinci ani așa cum au fost ultimii cinci ani. Amazon a fost fondată în 1994 și, ca să-ți dai seama de creșterea uriașă a gigantului, imaginează-ți că, în ultimii cinci ani, acțiunile au crescut cu… 560%.

În mai 2015, Bezos avea o avere estimată la puțin peste 38 de miliarde de dolari. În 2020 se apropie de 150 de miliarde de dolari.

Cu alte cuvinte, dacă merge pe același trend, atunci, da, Bezos va deveni primul trilionar al planetei. Până atunci, rămâne cu statutul de cel mai bogat om din lume: deocamdată doar în miliarde, nu-n trilioane de dolari.