Investigațiile de anticorpi, mai ineficiente ca niciodată: opinia cercetătorilor
Deși se știa de mult timp faptul că majoritatea testelor de anticorpi nu reprezintă cea mai corectă metodă de diagnostic, o nouă analiză atrage atenția asupra gravității problemei.
Studiile care se bazează pe detectarea anticorpilor din sânge pentru a estima proporția unei populații care a fost infectată cu noul coronavirus este, fără îndoială, inferioară realității. Nu au cum să ilustreze o realitate autentică, deoarece anticorpii generați de o infecție dispar treptat din organism, potrivit unui studiu al Centrelor SUA pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) care a fost publicat miercuri, citează AFP.
Această concluzie formulată de CDC nu reprezintă neapărat o confirmare imediată a riscului de reinfectare cu Covid-19. Deși scăderea nivelului de anticorpi reprezintă o problemă în cazul testelor de anticorpi, în ceea ce privește reinfecția, există alte componente ale sistemului imunitar care continuă să stea de pază și să intervină după infecția inițială. Ca referință, în continuare, durata efectivă a imunității dobândite după infectare nu este cunoscută.
O analiză mai clară a concludenței testelor de anticorpi era necesară, deoarece acestea au devenit din ce în ce mai populare la nivel global, datorită costului redus și a vitezei sporite.
Ca să ajungă la concluzia din introducere, CDC a prelevat și testat sângele a peste 3.000 de lucrători medicali de la 13 spitale din SUA din aprilie până în iunie 2020. În prima fază, 194 de persoane (6%) aveau anticorpi împotriva coronavirusului. După două luni, dintre cei cu anticorpi, 156 au fost testați din nou. La 94% dintre ei, nivelul anticorpilor scăzuse, iar în cazul a 28%, a scăzut atât de mult, încât nu mai era concludent pentru a confirma o infecție trecută.