Interzis la produse din China: cine vrea ca România să nu le mai importe
Pe cât de mult ți-ar plăcea produsele ieftine comandate de pe AliExpress, Protecția Consumatorului susține că importul din China ar trebui oprit temporar. Decizia vine pe fondul îngrijorării cu privire la epidemia de coronavirus.
Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Constanţa a cerut Direcţiei de Sănătate Publică şi Biroului Vamal să împiedice introducerea pe piaţă a produselor importate din China. La produse intră jucăriile, cosmeticele sau electrocasnicele. CJPC cere asta din cauza epidemiei de coronavirus care a ucis peste 100 de persoane în China.
„Am transmis o adresă către Direcţia Generală de Sănătate Publică Constanţa şi către vamă, pentru a ne da concursul în evaluarea importurilor de jucării, cosmetice, electrocasnice provenite din China. Situaţia actuală, legată de îmbolnăvirile din această ţară, ar trebui sa fie un semnal de alarmă.”
Horia Constantinescu, şeful Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța
Produsele din China puse pe hold
În adresa respectivă se face referire la produse chinezeşti precum jucării, cosmetice, articole textile sau încălţăminte. Practic, majoritatea produselor pe care le-ai lua la preț mai mic din China.
„Având în vedere existenţa în China a unei noi tulpini de coronavirus, ce poate fi mortală pentru anumite categorii de persoane, care se transmite pe cale aeriană şi pentru care nu există încă tratament, vă solicităm sprijinul în împiedicarea punerii pe piaţă în vederea comercializării a produselor care intră în contact direct cu consumatorii din ţara noastră (jucării, cosmetice, articole textile, încălţăminte)”, reiese din adresa transmisă de conducerea CJPC Constanţa către Direcția de Sănătate Publică.
În ceea ce privește infecția cu coronavirus din China, există o hartă pe care poți vedea aproape în timp real distribuția regională sau globală. Găsești acolo numărul de decese, numărul îmbolnăvirilor și evoluția acestui coronavirus care a pus pe jar autoritățile.
Datele pe care se bazează harta sunt oficiale. Provin de la Organizația Mondială a Sănătății, Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor și Comisia pentru Sănătate Națională. De asemenea, sunt verificate și surse sigure din China, care pot livra informații precise în timp real.