14 ian. 2020 | 18:04

Instagram încearcă să lupte cu imaginile fake, însă îți arată că nu înțelege arta

ACTUALITATE
Instagram încearcă să lupte cu imaginile fake, însă îți arată că nu înțelege arta
Patrick Tomasso / Unsplash

Instagram abordează problema imaginilor false de pe platformă, însă măsurile pe care le ia nu sunt tocmai cele mai potrivite.

În decembrie 2019, platforma a adoptat o nouă funcție prin care îți arată care sunt fotografiile false postate pe rețeaua socială. Dacă mai mulți utilizatori raportează o imagine ca fiind falsă, se întâmplă trei lucruri:

  1. Fotografia este eliminată din paginile Explore și Hashtag pentru a nu ajunge la prea multă lume
  2. Fotografia este etichetată în mod clar drept o „Informație false” și este ascunsă sub un ecran negru.
  3. Oricine încearcă să posteze aceeași fotografie va primi un avertisment prin care Instagram îl anunță că este pe cale să partajeze informații false.

În esență, măsura este una extrem de benefică, în efortul reducerii cantității uriașe de fake news de pe social media. Pe de altă parte, se naște o problemă atunci când iei în considerare arta digitală.

Instagram ascunde fotografiile photoshopate de pe platformă, însă abordează problema greșit

Acum, unii fotografi se întreabă dacă acest sistem merge totuși prea departe și îi împiedică pe utilizatori să aibă acces la anumite tipuri de fotografie.

Este și cazul lui Toby Harriman, un fotograf american. În timp ce verifica feed-ul de pe platformă, acesta a observat un pop-up care-l anunța că una dintre fotografii conținea informații false. Totuși, după ce a apăsat pe postarea originală și a reușit să o vadă, și-a dat seama că nu era vorba decât despre o fotografie vizibil editată, însă în scopuri artistice. Este vorba despre aceasta:

 

View this post on Instagram

 

??? Would you rather be here right now? ? • ?: DM for credit • ? Follow for more! @mixsociety_ · · ·

A post shared by MIX Society (@mixsociety_) on

Instagram este o platformă în care filtrele, fotografiile editate în Photoshop și arta digitală sunt în floare, ceea ce înseamnă că sistemul implementat pe platformă nu este cel mai practic.

Rețeaua socială se bazează pe cei care văd aceste fotografii. Dacă mai mulți utilizatori raportează o fotografie ca fiind falsă, aceasta este ascunsă în spatele unui mesaj de avertizare înainte ca oricine să o poată vedea.

Evident, măsura este una foarte bună pentru combaterea dezinformării și răspândirii imaginilor false, încă ar putea pune o barieră celor pasionați de arta digitală.