Încasările din rovinietă, afectate de limitarea deplasării: scădere mare în ultima săptămână

Încasările din rovinietă, afectate de limitarea deplasării: scădere mare în ultima săptămână

Încasările statului scad pe perioada pandemiei de coronavirus. Nu cât să se simtă, e adevărat. Dar încasările din rovinietă, taxa pentru drumuri și autostrăzi, au scăzut drastic în ultima perioadă.

E o perioadă în care puțină lume se deplasează dintr-un oraș în altul. Asta pentru că deplasările au fost limitate drastic și nicio ieșire de acest fel nu e permisă fără un motiv extrem de întemeiat. În ultima săptămână a lunii martie, de exemplu, scăderea a fost de 25%.

Practic, situația s-ar putea prelungi, mai ales că nu e sigur la acest moment dacă starea de urgență va fi ridicată în aproximativ două săptămâni.

Aproape nimeni nu mai cumpără rovinietă

Cei de la Scala Assistance, distribuitor autorizat al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere – CNAIR, care operează și platforma online de vânzare de roviniete Roviniete.ro, susțin că scăderea pe toată luna martie a fost de 10 procente.

Dar fenomenul a devenit și mai vizibil în ultima săptămână din martie – adică între 22 și 28 martie. În această perioadă, scăderea a fost de 25%, din cauza măsurilor drastice luate de autorități, printre care se numără și limitarea deplasărilor.

Contracția cea mai puternică s-a înregistrat în categoria vehiculelor de transport persoane, unde scăderea din ultima săptămână din martie este de aproape minus 80%, în timp ce dinamica pentru autoutilitare și transport marfa a fost de minus 15%.

Pentru categoria autoturismelor, scăderea la nivelul aceleiași perioade  a fost de -40%, potrivit datelor extrase din platforma Scala Assistance, distribuitor autorizat CNAIR. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat zilele trecute că valabilitatea rovinietei nu se prelungește automat în perioada stării de urgență, întrucât aceasta nu se încadrează în categoria „documentelor eliberate de autoritățile publice”.

Așadar, dacă rămâi fără ITP și fără rovinietă în această perioadă, trebuie să mergi să-ți înnoiești aceste documente.

„Scăderea numărului de roviniete emise la punctele de vânzare fizice este firească în contextul distanțării sociale și eliminării deplasărilor fără urgență.  În online înregistrăm o stagnare (variații sub ±3%), care semnalează o migrare parțială din offline, cât și nevoia oamenilor de a rămâne pregătiți pentru urgențe. Este îngrijorătoare tendința de contracție pe segmentul business, adică pentru vehiculele de transport marfă, unde nu există încă măsuri restrictive”, spune Florin Țîra, Director General Adjunct Scala Assistance.