Încă o lovitură adusă clasicului Windows: de ce dispare Control Panel din Windows 10

Încă o lovitură adusă clasicului Windows: de ce dispare Control Panel din Windows 10

Încă de la primele versiuni de Windows 95, secțiunea Control Panel ți-a făcut viața mai ușoară când vine vorba de personalizarea experienței de utilizare a unui PC. Acum, va fi eliminată din Windows 10.

Cel mai nou sistem de operare de la Microsoft a suferit numeroase modificări de când s-a lansat prima oară, în iulie 2015. Unele sunt mai discrete decât altele, toate sunt gratuite, dar nu te ajută neapărat să te descurci mai rapid.

Încă de la prima versiune de Windows 10, sau chiar și pe vremea la Windows 8, gigantul din Redmond a încercat să te forțeze să migrezi la Settings pentru a modifica diverși parametri din Windows. Control Panel a fost ținut însă și el în viață pentru utilizatorii mai bătrâni sau pentru câteva detalii mai tehnice pe care nu le găseai încă în Settings.

Deși continuă să aibă foarte mulți fani, bătrânul Control Panel se pare că și-a găsit sfârșitul. După ce ți-ai instalat cea mai recentă versiune de Windows 10 intitulată 20H2 sau October 2020, în momentul în care accesezi secțiunea System din Control Panel, vei fi redirecționat automat către fereastra de Settings din Windows 10. Ajungi în același loc și dacă faci click dreapta pe This PC și optezi pentru Properties în File Explorer sau în alte colțuri din Windows.

Cei de la Microsoft au devenit atât de ambițioși când vine vorba de eliminarea scurtăturilor către acea secțiune din Control Panel, încât nici măcar instrumente terțe nu-ți mai pot facilita accesul la ceea ce știi. Nu există scurtături din taste sau comenzi pe care să le tastezi în fereastra Run pentru a ajunge la vechea fereastră de System pe care o știi de peste 30 de ani.

În teorie, din Settings poți să faci și ce făceai înainte, iar noua interfață este optimizată pentru panourile sensibile la atingere. Problema majoră este că trebuie să înveți lucruri noi, iar când te vei confrunta cu o problemă urgentă pe care știai exact cum să o rezolvi, sunt șanse mari să te enervezi.

Citește și: