Cum dezinstalezi o aplicație universală în Windows 10 fără să intri în Control Panel

Cum dezinstalezi o aplicație universală în Windows 10 fără să intri în Control Panel

Odată cu Windows 8 au fost introduse aplicațiile în format UWP. Nu este însă foarte evident cum dezinstalezi o aplicație universală.

Cei de la Microsoft fac eforturi supraomenești pentru a ne convinge de beneficiile aplicațiilor în format UWP. Aceste programe Universal Windows Platform au avantajul că sunt realizate o singură dată de dezvoltatori și pot rula în condiții optime atât pe sistemele cu Windows 10 sau Windows 8/8.1, cât și pe Xbox One sau smartphone-urile cu Windows 10 Mobile. În cea mai mare parte, acestea se descarcă din Windows Store și sunt verficate cu atenție de către Microsoft. Cu alte cuvinte, este aproape imposibil ca o aplicație UWP să conțină vreo formă de malware și să vă pună sistemul în pericol.

Există însă o problemă majoră legată de noul tip de programe. Aceasta este derivată din modul neintituitiv în care cei de la Microsoft s-au decis să integreze suportul pentru aplicații clasice pe care le folosiți de câteva decenii pe Windows și creațiile UWP. Settings, de exemplu, este o aplicație universală și o alternativă destul de bine pusă la punct pentru Control Panel. Din păcate, există multe setări pe care le găsiți în bătrânul Control Panel, dar nu în Settings. Reversul este de asemenea valabil. Din cauza respectivelor diferențe se justifică și prezentul tutorial.

Deși ai fi tentat să crezi că ai cum să dezinstalezi o aplicație universală folosind Control Panel, la fel ca pe vremuri, te înșeli amarnic. Nici o aplicație descărcată din Windows Store nu apare în Add/Remove Programs sau Programs and Features. Acelea trebuie eliminate altfel dacă vrei să o faci într-un mod corect.

Prima soluție și cea mai simplă implică să găsești progrămelul cu pricina în bara de Start. Faci click pe Start, îi tastezi numele și, după cum se poate vedea în captura de mai sus, faci click dreapta pe numele său și alegi Uninstall. A doua soluție și cea care se pretează în situația în care vrei să dezinstalezi mai multe programe într-un timp relativ scurt implică să intri în Settings prin meniul de Start. La secțiunea System, vei găsi în stânga opțiunea Apps & Features. Fă click pe ea, așteaptă câteva secunde până se populează lista de aplicații instalate în dreapta și alege-o pe cea de care vrei să scapi. După ce ai dat click pe ea, alege Uninstall. Confirmă ștergerea.

Citește și: