18 feb. 2020 | 08:02

Nu a mai mărit taxele din 1998: cum trăiesc locuitorii comunei cu impozite ca acum 22 de ani, în România

ACTUALITATE
Nu a mai mărit taxele din 1998: cum trăiesc locuitorii comunei cu impozite ca acum 22 de ani, în România

O parte semnificativă dintre taxele și impozitele pe care le plătim în mod regulat sunt stabilite la nivel local. Ca urmare, o primărie din România a decis să nu le mai mărească de 22 de ani.

De cele mai multe ori, ne-am obișnuit să dăm vina pe autorități pentru că ne sabotează cu taxe și impozite din ce în ce mai mari și nu se întâmplă nimic cu banii. Primăria comunei Lunca Ilvei atrage atenția asupra faptului că este posibil contrariul acelei realități. Poți să faci o gramadă de lucruri în comună, fără să fi umblat la taxe și impozite de acum 22 de ani.

Într-un mod aproape șocant, un număr destul de mare de locuitori din județul Bistrița Năsăud plătesc taxe și impozite la fel ca în 1998, la decizia primăriei. Dacă ai o casă sau un teren în comuna Lunca Ilvei, singurul detaliu care ți s-a modificat în materie de taxe ține de indexarea cu rata inflației. Acesta este singurul detaliu menționat în lege națională pe care primarul nu-l poate ignora.

Pe de altă parte, în timp ce taxele sunt ca 1998, primarul comunei a arătat că nu are nevoie de banii oamenilor pentru a progresa. Argumentul său a fost simplu. Nu a vrut să împovăreze localnicii cu impozite și taxe mai mari.

„Taxele și impozitele locale pe care oamenii le plătesc pentru terenuri și case nu au mai fost majorate din 1998. Acestea au fost doar indexate cu rata inflației pentru că nu am vrut să îi împovărăm pe oameni. Am reușit să atragem fonduri europene care au crescut calitatea vieții în comună, avem și agenți economici activi care contribuie semnificativ la bugetul comunei noastre și ne descurcăm și fără a le crește oamenilor taxele și impozitele pe care le plătesc. Am reușit chiar să subvenționăm cu 40% și lucrarea de cadastru general a comunei, suntem prima comună din România care are cadastru general”, a declarat, pentru Mediafax, Flaviu Lupșan.

Ca referință, comuna Lunca Ilvei este una dintre cele mai dezvoltate din județul Bistrița Năsăud, aici avându-și sediul companii importante care activează în domeniul forestier sau de construcții.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele