Impactul pandemiei: care sunt alimentele pentru care ai plătit mai mult
Alimentele s-au scumpit în primele cinci luni ale anului, arată datele INS, dar s-ar putea să nu fi resimțit foarte tare la buzunar în aceasă perioadă. Pentru că aceleași date arată că ai economisit în altă parte.
Pandemia de coronavirus a schimbat multe comportamente de consum și a produs efecte în economie. Multe afaceri au fost trase pe dreapta, în timp ce altele au prosperat. Totuși, prețurile alimentelor reprezintă un indicator extrem de bun pentru a-ți da seama ce se petrece în piață.
Datele Institutului Național de Statistică arată că alimentele s-au scumpit cu aproape 5% în perioada ianuarie-mai. Totuși, inflația a stagnat, iar acest lucru a fost posibil datorită prețurilor la carburanți, care au scăzut puternic.
Alimentele pentru care ai plătit mai mult, potrivit INS
Pe primele cinci luni ale anului, alimentele s-au scumpit cu aproape 5%, potrivit INS. Pe medie, de la începutul anului prețurile nu au crescut însă decât cu 1,5%, datorită ieftinirii combustibililor. Astfel, Institutul Național de Statistică anunță o rată a inflației în stagnare (+0,05%) în mai 2020, față de luna aprilie.
S-a întâmplat acest lucru chiar dacă făina, produsele de morărit și fructele proaspete au continuat să se scumpească. În ultimele 12 luni, creșterea medie a prețurilor (pe total) a fost de 2,26%.
Iată cum arată evoluția prețurilor la cele mai importante produse și servicii, în primele cinci luni ale anului (mai 2020/decembrie 2019). O să observi că cel mai mult s-au scumpit fructele, o evoluție sezonieră de așteptat. Pe de altă parte, ouăle s-au ieftinit.
- Morărit și panificație +3%
- Făină +5,7%
- Pâine +3%
- Legume +12%
- Cartofi +21%
- fasole +11%
- Fructe proaspete +24%
- Carne și preparate +3,5%
- Porc +4%
- Pasăre +2%
- Brânză +3%
- Ouă -4%
- Țigări +4%
- Energie +0,6%
- Transport aerian +6%
- Restaurante +1%
BNR atrăgea atenția chiar din luna februarie, când România nu avea niciun caz de infectare, că răspândirea virusului la nivel global creează incertitudini. Mugur Isărescu vorbea încă de atunci de o inflație în scădere anul acesta și enumera câțiva factori: tensiuni geopolitice, vulnerabilităţi ale unor pieţe emergente, posibila escaladare a conflictelor comerciale, finalizarea Brexitului, precum şi conduita acomodativă a politicilor monetare ale BCE şi Fed.
Pentru 2020, BNR a redus prognoza de inflaţie la 3%, de la 3,1%, cât era estimarea inițială. Pentru 2021, Banca Națională estimează o inflaţie de 3,2%.