21 oct. 2020 | 17:05

Impactul major pe care radiațiile de la Cernobîl l-au avut asupra albinelor

ACTUALITATE
Impactul major pe care radiațiile de la Cernobîl l-au avut asupra albinelor

Albinele expuse la niveluri de radiații găsite în zona de excludere de la Cernobîl au suferit o scădere „semnificativă” a reproducerii. Potrivit unei cercetări recente, oamenii de știință ar trebui să determine o regândire a calculelor internaționale ale riscului nuclear asupra mediului.

Studiul, publicat în revista Proceedings of the Royal Society B, și-a propus să descopere modul în care radiațiile ionizante afectează insectele, despre care se crede adesea că sunt mai rezistente decât alte specii.

Cercetătorii din Scoția și Germania au expus coloniile de albine într-un cadru de laborator la o serie de niveluri de radiații găsite în zona de excludere din jurul sitului ruinat de la Cernobîl, unde un reactor a explodat în 1986 în cel mai grav dezastru nuclear din lume.

Ei au descoperit că reproducerea coloniilor s-a redus cu 30 până la 45% la doze considerate anterior prea mici pentru a afecta insectele. „Am constatat că la niveluri de radiații detectabile în Cernobîl, numărul de albine regine noi produse din colonie a fost semnificativ redus și creșterea coloniei a fost întârziată – ceea ce înseamnă că coloniile au atins greutatea maximă la o săptămână mai târziu”, a declarat autorul principal al lucrării, Katherine Raines.

Lectorul de poluare a mediului de la Universitatea din Stirling a declarat pentru AFP că cercetătorii „anticipează că acest lucru poate avea un efect asupra polenizării sau serviciilor ecosistemice din zonele contaminate”.

Autorii au spus că au ales albinele atât din cauza lipsei cercetărilor de laborator asupra albinelor, cât și din cauza rolului lor crucial în polenizare.

Radiațiile ionizante pot apărea fie din situri nucleare, fie din proceduri medicale, deși nivelurile testate au fost mai mari decât cele care s-ar putea găsi probabil în mediul înconjurător din emisiile normale, a spus Raines.

„Cercetările noastre sugerează că insectele care trăiesc în cele mai contaminate zone de la Cernobîl pot suferi efecte adverse, cu consecințe ulterioare asupra serviciilor ecosistemice, cum ar fi polenizarea”, a adăugat ea.

Autorii au spus că, în cazul în care descoperirile lor ar putea fi generalizate, „sugerează că insectele suferă consecințe negative semnificative la doze considerate anterior sigure” și au solicitat revizuiri ale cadrului internațional pentru protecția radiologică a mediului.