Impactul financiar al pandemiei, estimat de Banca Mondială: câți oameni ajung sub pragul sărăciei
Banca Mondială este cea mai importantă instituție monetară de pe mapamond și tocmai a făcut public un avertisment foarte important legat de impactul pandemiei asupra ratei sărăciei.
Efortul masiv de relaxare a restricțiilor de circulație în fiecare colț al lumii are legătură, în principal, cu starea economiei. Dacă nu se reia activitatea într-un număr mare de domenii, în fiecare zi, numărul șomerilor va crește, oamenii nu-și vor mai putea plăti chiriile și nu ar trece foarte mult timp până când vor ajunge pe străzi. În doar câteva luni, România a înregistrat câteva milioane de oameni fără un loc de muncă, dintre care, aproximativ un milion se află în șomaj tehnic, fără să fie foarte clar când vor reintra în activitate.
Cei mai afectați sunt oamenii din HoReCa. Aceștia au fost primii care au rămas fără un loc de muncă și, din câte se pare, vor fi ultimii care vor reîncepe activitatea. Nu există momentan niciun plan bine definit pentru redeschiderea restaurantelor, de exemplu.
În consecință, vom vedea din ce în ce mai mulți oameni săraci și foarte săraci. Aceasta este și concluzia Băncii Mondiale. Până la 60 de milioane de oameni ar putea fi împinși dincolo de pragul sărăciei, potrivit ultimelor estimări ale instituției bancare privind scenariile apocaliptice legate de consecințele economice și sociale ale crizei sanitare. În primul rând, această realitate va anula ultimii trei ani în care s-au făcut progrese pentru reducerea decalajelor legate de venit, a avertizat președintele acestei instituții.
Sărăcia extremă este doar o consecință. Una dintre cauze este dată de o scădere economică la nivel mondial de 5% în contextul închiderii fabricilor și uzinelor și, nu în ultimul rând, dată de suspendarea activității în domeniul serviciilor pe perioada pandemei.
Pentru a remedia parțial situația, David Malpass a început deja să ofere împrumuturi în condiții avantajoase, cu statut de urgență, în 100 de țări. În acest fel, acoperă aproximativ 70% din populația globului. În prima fază, banii vor facilita consolidarea sistemelor medicale, inclusiv pe piața echipamentelor și proviziilor necesare.
Cel mai important însă, în opinia mea, este avertismentul directorului Băncii Mondiale. ”Impactul economic și sanitar al pandemiei de coronavirus, ca și închiderea economiei au afectat grav țările în curs de dezvoltare. Din estimările noastre, 60 de milioane de oameni vor fi aduși în stadiul de sărăcie extremă”, a concluzionat oficialul