IMM Invest e, în sfârșit, funcțional: câte firme au cerut ajutor de la Guvern

IMM Invest e, în sfârșit, funcțional: câte firme au cerut ajutor de la Guvern

Site-ul IMM Invest, platforma pe care firmele se pot înregistra pentru a primi bani garantați de stat, a început cu stângul și a avut probleme încă de la lansare. Într-un final, pare că a devenit funcțională, iar întreprinderile s-au înghesuit să aplice pentru finanțare.

Site-ul IMM Invest e promisiunea Guvernului de a ajuta întreprinderile mici și mijlocii afectate de criza generată de coronavirus. Numai că proiectul a început cu stângul. Platforma trebuie să funcționeze încă din 17 aprilie, dar lucrurile s-au mișcat greu și site-ul nu a putut fi accesat.

Abia pe 28 aprilie, dimineață, site-ul a dat semne că funcționează, iar firmele s-au înscris pentru a primi finanțare. Și numărul lor n-a fost deloc mic.

IMM Invest

Ce e IMM Invest și cum ajută Guvernul firmele afectate de criză

IMM Invest (site-ul îl găsești AICI) e o platformă pe care firmele se pot înscrie online pentru a primi finanțare. Înscrierile se derulează pe tot parcursul anului 2020, iar valoarea totală a creditelor pe care statul le garantează în proporție de 80% e de 15 miliarde de lei.

Marți dimineață, 28 aprilie, se înscriseseră, încă de la primele ore ale zilei, zeci de firme. După ora 9:00, numărul lor urcase la 60. Fondul de Garantare e explicat și de ce lucrurile au mers atât de greu.

„Procedura va fi reluată de la 0 și îi asigurăm pe antreprenorii care vor accesa aplicația că toți pornesc în Programul IMM INVEST cu șanse egale. Pentru a asigura cele mai bune condițîi pentru IMM-urile solicitante, portalul www.imminvest.ro a fost dezvoltat de către specialiștii Serviciului de Telecomunicații Speciale, care au lucrat neîntrerupt, inclusiv în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru a așeza infrastructură informatică a programului IMM INVEST pe cea mai sigură și stabilă platforma tehnologică. De asemenea, aplicațiile au fost evaluate din punct de vedere al securității cibernetice de către echipe din cadrul STS și SRI”, spuneau reprezentanții Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, potrivit Mediafax.

De precizat că banii nu se acordă pe principiul primul venit – primul servit. Platforma analizează doar dacă aplicantul este eligibil și are statul de IMM. Confirmarea eligibilitatii nu reprezintă acordul de finanțare. După această prima verificare, documentele sunt transmise către banca selectată de către IMM, unde se va face analiză solvabilitățîi și se va aprobă solicitarea de credit.

În etapă următoare, dacă finanțarea este aprobată, documentația se retransmite la FNGCIMM pentru garantarea creditului și pentru aprobarea ajutorului de stat.

În cadrul programului, se acordă credite/linii de credit pentru investiții în valoare de până la 10 milioane de lei lei, garantate de stat până la maxim 80%, durata finanțării fiind de până la 72 de luni. Rată dobânzii – Robor la 3 luni +2%/an, este subvenționată 100% de la bugetul de stat.

Pentru IMM–urile care solicită credite/linii de credit pentru capital de lucru, finanțările pot ajunge până la 5 milioane de lei, garantate până la 80% în cazul întreprinderilor mijlocii și până la 1.000.000 lei, cu garantare de maxim 90%, în cazul întreprinderilor mici și micro. Durata finanțării pentru capital de lucru este de maxim 36 de luni, cu posibilitatea de prelungire pentru încă 36 de luni, rată dobânzii fiind Robor la 3 luni +2,5 %/an.

În cazul ambelor tipuri de credite, dobânda, costurile de acordare, monitorizare și administrare a garanțiilor acordate în numele și contul statului, vor fi suportate de la bugetul de stat, până la dată de 31.12.2020, cu posibilitate de prelungire.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: