Huawei a folosit vacile din Elveția pentru tehnologia 5G și nu e o glumă

Huawei a folosit vacile din Elveția pentru tehnologia 5G și nu e o glumă

Huawei este cel mai mare producător de echipamente 5G. Chinezii caută toate soluțiile pentru a se impune, chiar dacă sunt acuzați de spionaj la nivel mondial. Vacile din Elveția reprezintă una dintre aceste soluții.

Se vorbește de multă vreme că tehnologia 5G reprezintă viitorul. Va revoluționa multe domenii: de la cel financiar până la industria auto și agricultură. Huawei e un gigant în această zonă, fiind cel mai mare producător de astfel de echipamente.

Numai că această companie e confruntată cu acuzații de spionaj la nivel internațional. Americanii susțin că spionează prin intermediul echipamentelor sale în favoarea guvernului de la Beijing. Multe țări europene încă analizează dacă lucrează sau nu cu Huawei.

Dar sprijin pentru echipamentele companiei chineze a venit chiar de unde nu se aștepta nimeni. De la un sătuc din Elveția. Hai să vezi cum se bucură vacile din Taenikon de serviciile chinezilor.

Huawei și-a dus tehnologia 5G până la vacile din Elveția

Departe de agitația creată de acuzațiile americanilor, Huawei și-a dus ceea ce numește revoluția 5G până în Elveția, în inima Europei. Mai precis la vacile din micuța localitate Taenikon, în nordul țării.

Tehnologia 5G e implementată la o fermă din zonă, unde vacile poartă la gât diverse dispozitive fabricate de chinezi. După cum susțin reprezentanții fermei elvețiene, aceste dispozitive sunt un fel de brățări Fitbit, dar create special pentru animale. Îi ajută pe fermieri să aibă control total asupra a ceea ce se întâmplă cu animalele.

Acestea sunt monitorizate permanent, fermierii știu când au nevoie de hrană sau când au probleme de sănătate.

De remarcat contextul în care Huawei se impune în Elveția. Chinezii au un parteneriat cu operatorul local și, în timp ce mai toate țările europene se gândesc dacă să lucreze sau nu cu compania chineză, aceasta aplică strategia pașilor mici – baby steps. De fapt, ce se întâmplă în Elveția e simplu: toate entitățile – de la aeroport până la serviciile naționale lucrează cu operatorul local Sunrise.

Iar această companie are ca furnizor exclusiv…chiar compania Huawei.

Ce zice Guvernul elvețian

Pentru o bună perioadă, Guvernul din Elveția a avut o poziție neutră. A analizat cum se va raporta la compania chineză și a ajuns la concluzia că această companie nu reprezintă niciun risc. E motivul pentru care chinezii au profitat imediat și și-au sporit prezența. Totuși, insistă oficialii, dacă Huawei continuă să se confrunte cu critici și cu presiune din partea guvernelor, decizia poate fi oricând reanalizată.

Deocamdată, însă, tehnologia de la Huawei e folosită în scop industriat sau pentru rețele private, adică nu prea atrage atenția. Dar Elveția este, de asemenea, prima țară din Europa care a început să folosească rețeaua 5G în scop comercial. În mod limitat, dar a făcut-o.

Există presiuni inclusiv din partea organizațiilor de mediu, care critică amplasarea antenelor și a altor echipamente telecom în zone sensibile.