Huawei strânge cu ușa în Franța pentru 5G: ce susține Ambasada Chinei

Huawei strânge cu ușa în Franța pentru 5G: ce susține Ambasada Chinei

Huawei e acuzată de spionaj la nivel internațional. Americanii susțin că adună informații sensibile prin intermediul echipamentelor sale, dar chinezii nu vor să se dea bătuți atât de repede.

La nivel european, sunt dezbateri aprinse legate de rolul pe care-l vor avea chinezii de la Huawei în dezvoltarea noii rețele de date mobile 5G. Unele țări au decis, individual, să permită Huawei să contribuie cu echipamente la noua rețea.

Marea Britanie, spre exemplu, și-a permis să ia propriile decizii pentru că, oricum, nu mai e în UE și nu se va mai supune regulilor de la Bruxelles după încheierea perioadei de tranziție. Dar celelalte țări trebuie să găsească o abordare comună.

Până când lucrurile vor fi clare, chinezii încearcă să strângă cu ușa guvernele din țările în care companie e prezentă. În Franța, de exemplu, se folosește chiar de Ambasada Chinei.

Huawei forțează intrarea în Franța

Ambasada Chinei din Paris a transmis un mesaj către Guvernul din Paris în care-i cere să urgenteze chestiunea legată de Huawei. Cu alte cuvinte, să arate că nu vrea să discrimineze compania chineză și că-i permite să participe la licitații pe 5G.

Practic, Ambasada se teme că oficialii francezi vor evita Huawei, așa cum indirect a transmis și Bruxellesul. Și face tot posibilul pentru a schimba lucrurile pe ultima sută de metri. Franța se află, în această perioadă, în stadiul în care se pregătește să implementeze rețeaua 5G la nivel național. Dar, la fel ca alte țări europene, nu prea are o abordare clară la adresa Huawei.

Pe de altă parte, operatorul francez Orange a decis deja să lucreze cu rivalii chinezilor. Compania, prezentă și-n România, a anunțat recent că preferă să meagă mai departe cu echipamentele Nokia și Ericsson. A fost un prim semn că viitorul Huawei pe continent pare compromis.

Rămâne de văzut, însă, cum se vor comporta oficialii. În România, de exemplu, licitația ANCOM va fi organizată anul acesta. Anul trecut, arbitrul telecom spunea că a decis să amâne procedura pentru că nu avea toate avizele necesare.