Hibernare la comandă: descoperirea cercetătorilor ar permite omului să supraviețuiască în condiții extreme 

Hibernare la comandă: descoperirea cercetătorilor ar permite omului să supraviețuiască în condiții extreme 

Noua descoperire a oamenilor de știință ar putea permite corpului uman să intre în hibernare la comandă, pentru a-l ajuta să supraviețuiască în situații extrem de periculoase care, în mod normal, i-ar fi fatale.

Două studii separate arată cum oamenii de știință au reușit să inducă șoarecii într-o stare cunoscută în limba engleză sub numele de torpor, o stare de inactivitate mentală, similară cu hibernarea. Reușita a fost posibilă prin identificarea unor „întrerupătoare” extrem de dificil de găsit în creierul animalelor. Această descoperire îi duce pe aceștia cu un pas mai aproape de a afla cum să puănă alte animale, sau chiar și oameni, în aceeași stare suspendată, ceea ce poate fi incredibil de utilă pentru un organism.

Când un animal intră în starea de torpor, activitatea fiziologică din corpul său se reduce. Acest lucru se caracterizează în special printr-o reducere semnificativă a temperaturii corpului, dar și a vitezei metabolice. Acea temperatura corporală mai scăzută conservează energia și este utilă când alimentele nu sunt la fel de abundente, cum ar fi iarna. Vezi cazul urșilor, de exemplu, atunci când intră în hibernare.

De fapt, oamenii de știință știau deja că anumite părți ale creierului sunt puternic implicate în termoreglarea animalelor. Aceste studii noi permit o mai bună înțelegere a neuronilor care joacă un rol central în acest proces.

De ce ar fi util pentru corpul uman să poată intra în hibernare

În studiu, oamenii de știință au descoperit că atunci când sunt stimulați neuronii Q, aceștia declanșează o stare similară hibernării la șoareci, timp de 48 de ore, reducând temperatura corpului și metabolismul. Toate animalele s-au recuperat după ce s-au trezit, fără semne de efecte negative.

Capacitatea biologică de a reduce consumul de energie și de a încetini metabolismul la cerere ar fi utilă în mai multe aspecte cu privire la sănătate. În primul rând, dacă am putea declanșaîn siguranță acest proces la oameni, o stare de hibernare ar putea ajuta corpul unei persoane să supraviețuiască unei situații care, în caz contrar, ar provoca probleme grave sau chiar moarte.

De asemenea, un alt exemplu în care o astfel de descoperire ar fi utilă are legătură cu călătoriile spațiale. Astfel, omul ar putea fi pus într-o astfel de stare pe măsură ce ar parcurge călătorii lungi de-a lungul galaxiei, trezindu-se direct la destinație.

O altă metodă radicală

În trecut, cercetătorii au identificat o altă procedură experimentală care ar putea contribui la salvarea celor care se află în pragul morții. Metoda este una extremă, pentru că implică răcirea corpului uman la temperaturi mult mai joase decât ar fi normal. Oamenii de știință cred că e posibil ca pacienții care suferă traume și se află în stare critică pot fi salvați de la moarte dacă folosesc tehnica răcirii drastice a corpului uman.

Ideea din spate este una simplă: în esență, întregul sistem de funcționare al unui organism este pus pe pauză pentru a câștiga mai mult timp pentru realizarea unei intervenții chirurgicale pe un pacient care se află la un pas de moarte.

De exemplu, în cazul în care un pacient suferă răni serioase (este înjunghiat sau împușcat) șansele de supraviețuire sunt mici. În momentul în care pierzi jumătate din cantitatea de sânge a corpului (cam 2,5 litri), șansele de supraviețuire scad la 5%. În doar cinci minute, creierul tău suferă leziuni ireversibile, iar în 20 de minute se ajunge la insuficiență cardiacă. Asta înseamnă că medicii au o fereastră foarte scurtă de timp în care pot interveni chirurgical. Aici ar interveni procedura experimentală de răcire a corpului, care oferă mai mult timp chirurgilor.

Metoda nu este încă folosită la nivel mare, însă ar putea fi extrem de utilă pentru corpul uman.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: