Această hartă îți arată unde se afla orașul tău acum milioane de ani
Un paleontolog din California a creat o hartă interactivă care permite oamenilor să vadă cât de departe s-au deplasat orașele lor de origine în urma a peste 750 de milioane de ani de deplasări ale plăcilor continentale.
Harta online, proiectată de Ian Webster, oferă și o serie de instrumente care facilitează descoperirea mai ușoară a Pământului, cum ar fi locul în care au trăit primele reptile sau unde a înflorit prima floare.
„Harta arată că mediul nostru este dinamic și se poate schimba”, a declarat Webster pentru CNN.
„Istoria Pământului este mai lungă decât putem noi concepe, iar dispunerea actuală a plăcilor tectonice și a continentelor este un accident al timpului. Va fi foarte diferit în viitor”.
Cum funcționează și ce poți vedea?
Webster a construit harta ca o aplicație web suprapusă unei alte hărți care vizualizează modele geologice create de Christopher Scotese, geolog și paleogeograf. Modelele lui Scotese descriu dezvoltarea tectonică a plăcilor de acum 750 de milioane de ani, nu cu mult timp după ce algele verzi au evoluat pentru prima dată în oceanele Pământului.
Site-ul creat de Webster utilizează, de asemenea, GPlates, un software folosit de geologi pentru a vizualiza reconstrucțiile tectonice ale plăcilor și datele asociate în timp geologic.
Vizualizarea hărții Webster permite utilizatorilor să introducă o locație și apoi să conecteze locația respectivă la modelele tectonice ale plăcilor. Rezultatul este că utilizatorii pot vedea unde erau localizate orașele în urmă cu sute de milioane de ani.
De exemplu, puteți vedea unde se afla New York City pe supercontinentul Pangea, acum 240 milioane de ani.
„Software-ul “geocodifică” locația utilizatorului și apoi folosește modelele lui Scotese pentru a determina locația înapoi în timp”, a declarat Webster.
Când o locație este căutată pe hartă, globul rotativ 3D al site-ului web va indica unde pe Pământ a fost situată acea zonă în urmă cu milioane de ani. Harta va arăta utilizatorilor chiar și ce dinozauri trăiau în apropiere zonei pe care o caută.
Harta ilustrează date științifice complexe și interesante într-un mod interactiv și ușor de utilizat, astfel încât profesorii și oricine altcineva interesat de istoria și știința Pământului să poată învăța, a afirmat Webster.
„Instrumentul este menit să provoace fascinație și respect pentru oamenii de știință care lucrează în fiecare zi pentru a înțelege mai bine lumea noastră și trecutul ei”, a adăugat Webster.
“Conține, de asemenea, surprize interesante, precum faptul că SUA erau împărțite de o mare puțin adâncă, Munții Apalași puteau fi comparați în înălțime cu Himalaya, iar Florida era sub ape”.