11 mart. 2020 | 12:20

HARTĂ Care e situația epidemiei în timp real oriunde în România, de la carantină la decese

ACTUALITATE
HARTĂ Care e situația epidemiei în timp real oriunde în România, de la carantină la decese
CDC / Unsplash

Autoritățile fac apel să-ți iei informațiile despre epidemie din surse sigure. Așa că iată o sursă sigură unde vezi distribuția pe județe, de la cazuri de izolare și carantină până la decese. Totodată, vezi și detalii despre ce tipuri de cazuri sunt în fiecare loc în care au fost consemnate.

Până pe 11 martie, ora 12, au fost confirmate 31 de cazuri de infecție cu COVID-19. La ora 11, a fost încă o conferință de presă despre situația la zi. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a anunțat că vor fi interzise evenimentele la care participă mai mult de 100 de persoane până pe 31 martie.

Tot Arafat a anunțat și că recomandă ca firmele care au mai mult de 99 de angajați să decaleze programul de lucru al angajaților. Programul de lucru ar putea începe la trei ore diferite. Măsura este obligatorie pentru sectorul de stat. Măsura este aplicabilă pentru perioada 12 – 31 martie, în Bucureşti şi municipiile reşedinţă de judeţ.

Deocamdată, nu se pune problema închiderii București și Ilfov. Arafat a spus că astfel de măsuri pot fi luate, dar încă nu e cazul.

Harta pe care urmărești în timp real epidemia din România

coronavirus covid-19 epidemie romania cazuri

Harta de mai sus e furnizată de Institutul Național de Sănătate Publică din România. Poate fi vizualizată în timp real aici. La ora 10.09, pe 11 martie, erau: 487 de persoane în carantină11.687 de persoane în izolare31 de cazuri confirmate și zero decese.

Cel mai afectat oraș este București: 12 cazuri. Urmează Timiș cu 5 cazuri și Hunedoara cu 4 cazuri.

Din 11 martie, școlile generale, grădinițele și liceele sunt închise. Mai multe facultăți au luat aceeași decizie. Măsura va fi activă până pe 22 martie.

Deocamdată, România este în scenariu al doilea al epidemiei (când au fost consemnate mai mult de 25 de cazuri). Al treilea scenariu de lucru va fi activat când vor fi peste 100 de persoane diagnosticate. Al patrulea scenariu va fi activ de la 2.000 de persoane în sus.

​„Este posibil să ajungem la măsuri mai restrictive pe întâlnirile publice. […] Este clar că trebuie să ajungem poate la încă o restricţionare. Sunt discuţii care au fost, după asta venim cu ele. Clar că vom veni, cel mai probabil mâine (miercuri, 11 martie – n.r.) , cu o anumită măsură în plus.”
Raed Arafat

Măsura în plus menționată pe 10 martie a presupus limitarea adunărilor publice la 100 de persoane. Și recomandarea ca firmele cu peste 100 de angajați să schimbe programul.

Surse din care să te informezi despre epidemia COVID-19

  • Departamentul pentru Situații de Urgență – Facebook
  • Ministerul Afacerilor Interne – Facebook

Pedepse cu închisoare pentru cei care mint la intrarea în țară

Pe 11 martie, MAI a anunțat ce pedepse riscă cei care mint în legătură cu țara din care revin în România. Sunt în chestiune două articole din Codul Penal: 326 și 352 din Codul Penal.

Art. 326
Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Art. 352

(1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele