28 oct. 2020 | 09:30

Ce se întâmplă cu bolnavii de gripă în pandemie: de ce a scăzut radical numărul de cazuri

ACTUALITATE
Ce se întâmplă cu bolnavii de gripă în pandemie: de ce a scăzut radical numărul de cazuri

Mai mulți specialiști în biologie încearcă să afle ce s-a întâmplat în acest an cu virusul gripal sezonier. Din câte se pare, pandemia de coronavirus a dus la scăderea bruscă a cazurilor.

Organizația Mondială a Sănătății colectează informații referitoare la numărul de infecții pe mai multe afecțiuni, la nivel global. Conform celei mai recente statistici, numărul de cazuri de gripă a scăzut cu nu mai puțin de 98% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Încercând să înțeleagă ce s-a petrecut în piață, experții sunt de părere că izolarea și măsurile de protecție adoptate pentru prevenirea infecțiilor cu Covid-19 au dus la această veste bună în ceea ce privește gripa. Mai există însă o explicație științifică, aceasta din urmă vizează interferența virală.

Fenomenul din urmă face referire la faptul că, în momentul în care o persoană suferă de o infecție virală, este improbabil să se mai infecteze cu un alt virus, în același timp. În contextul în care numărul bolnavilor de coronavirus a explodat în ultimele luni, aproape de fiecare dată, aceștia nu vor contracta și gripa sezonieră. Reversul este de asemenea valabil.

Institutul de Sănătate publică din Anglia a studiat probe prelevate de la aproximativ 20.000 de persoane în primele patru luni ale anului. A descoperit că, în cazul oamenilor care au avut gripă, şansele să aibă de asemenea coronavirus au fost cu 58% mai mici.

”Ar putea să fie asta o explicaţie, că există o concurenţă între virusuri, dar este de urmărit. Există în natură şi în biologia moleculară şi virală acest fenomen. În celula infectată de către un virus apare o rezistenţă la infecţia cu alte virusuri. De aici poate să apară acea concurenţă şi imposibilitatea de a te co-infecta cu alt patogen. Nu este cert că aşa va fi. Ţine foarte mult şi de modul în care acţionează virusul, de modul în care intră în celulă, dacă sunt competitori pe acelaşi mecanism sau nu. Ar putea să aibă într-adevăr o competiţie pe mecanismul de intrare în celulă. Poarta de intrare este epiteliul respirator de la nivelul faringelui, foselor nazale”, a declarat Ana-Maria Dobrotă, medic infecţionist.

Punctual, în Australia s-au înregistrat 14 cazuri de gripă în aprilie, comparativ cu 367 în 2019. În Chile, în perioada aprilie – octombrie, numărul bolnavilor de grip a fost de 12, comparativ cu 7000. În Regatul Unit, discutăm de 767 de cazuri, comparativ cu 7000 în urmă cu aproximativ 12 luni.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele