08 dec. 2020 | 11:58

Greșelile fatale care te lasă fără bani pe card: mare atenție la conturi bancare, români. Acestea sunt semnele

CHESTII
Greșelile fatale care te lasă fără bani pe card: mare atenție la conturi bancare, români. Acestea sunt semnele

Pe cât de mult s-a dezvoltat internet și mobile bankingul, pe atât de mult a crescut teama românilor de a folosi aceste instrumente. De ce? Că ar putea pierde bani. Ca să nu ajungi în situația asta, ia aminte la aceste sfaturi.

Potrivit unui sondaj recent, doar 18% dintre români au curajul să folosească plățile online și mobile bankingul. Ceilalți se feresc din tot felul de motive. În capul listei este teama că li s-ar fura datele personale. Totodată, mulți preferă senzația de control pe care le-o dau banii cash.

Cum să folosești cardul și contul bancar în siguranță?

Niciodată cardul nu trebuie să fie conectat la vreun cont de economii, pe care îl verifici rar și unde banii se tot strâng. Orice depășește nevoile de zi cu zi trebuie mutat din contul curent în contul de economii. Sau în orice alt cont care nu este conectat direct la niciun fel de card.

Când cumperi ocazional de pe site-uri pe care nu le știi, e nevoie de un card secundar (sau un card digital, cum poți genera în Revolut). Pe acest card poți muta sumele necesare și ești astfel în siguranță cu celelalte sume.

Totodată, când vine vorba de servicii online, în special cele de gaming, mare atenție la contul folosit de către copii sau cei din familie. Ar trebui să ai un card separat cu bani de buzunar pentru copii. Acolo, suma e limitată. Pe platformele online de gaming nu folosi contul tău, pe care ai toți banii, ca să nu te trezești cu surprize neplăcute.

În cazul abonamentelor online cu prelungire automată care includ servicii suplimentare ce pot fi cumpărate mai târziu, există și riscul acesta: ca factura să fie mult mai mare decât ai fi crezut. Mare atenție la astfel de plăți recurente, ca să nu te trezești cu surprize imense.

Alte reguli necesare pentru card și cont bancar

O măsură crucială de protecție presupune să ai grijă cum folosești cardul principal. Nu divulga niciodată informațiile cruciale, cum ar fi codul de pe spate (CVV).

Dacă ai ajuns să fii fraudat, ține cont că băncile sunt obligate de emitenții cardurilor, Visa și Mastercard, să proceseze cererile de chargeback. Acest mecanism e util, de exemplu, când ai comandat ceva și prestatorul nu demonstrează că a livrat marfa. Sau dacă ți-a facturat servicii pe care nu le-ai solicitat în niciun fel.

Cel mai important e să fii atent ce cumperi, de unde cumperi și în grija cui lași datele personale. Pe cât posibil folosește un card pe care ai sume mici.