08 dec. 2020 | 09:55

Greșeala pe care o fac toți cei cu centrale termice de apartament. Ce trebuie să știi

CHESTII
Greșeala pe care o fac toți cei cu centrale termice de apartament. Ce trebuie să știi

Chiar și în București iarna cu temperaturi scăzute și zăpadă a venit mai devreme în acest an. Dacă ai centrală de apartament, te descurci. Dar sunt câteva lucruri la care să fii atent ca să nu regreți mai târziu.

În cazul centralelor de apartament e important să le treci prin verificări constant. Astfel, eviți eventualele probleme care pot apărea pe parcursul folosirii. Mai jos am adunat câteva dintre cele mai întâlnite probleme ca să știi ce să faci când apar.

Cum rezolvi problemele centralei de apartament?

Dacă nu mai pornește centrala, verifică manometrul prezent la vedere pe panoul de comandă al centralei și asigură-te că presiunea indicată nu este mai mică de 1 bar. Dacă este cazul, alimentează centrala cu apă. Ai un robinet dedicat. Când alimentezi, ai grijă să nu depăsești valoarea de 2 bari.

În cazul în care din centrală curge apă, e posibil să fie prea multă presiune. Contactează un tehnician pentru service centrale termice. Fă asta mai ales când vezi că presiune crește, în utilizare normală, nejustificat de mult.

Dacă sesizezi zgomot de apă sub presiune pe circuit de încălzire, asigură-te că ai cel puțin un calorifer cu robineții de trecere complet deschiși. Instalarea de robineți cu termostat pe fiecare calorifer și apoi reducerea progresivă a încălzirii doar prin intermediul acestora poate bloca circuitul de încălzire al centralei, riscând arderea pompei de circulație.

Totodată, folosește un termostat de cameră conectat direct la centrala de apartament, care să închidă circuitul de încălzire atunci când temperatura setată a fost atinsă.

Ce faci când apa nu-și menține temperatura?

Poți rezolva problema din centrală. Reglează exact temperatura apei de care ai nevoie la chiuvetă. Dacă este posibil, evită să ai alți consumatori de apă caldă în timp ce este folosit dușul, orice variații ale debitului inducând fluctuații nedorite de temperatură.

Când vine vorba de calorifere, dacă unele dintre ele nu se încălzesc suficient, sau rămân reci, o soluție poate fi deschiderea la maximum a robinetului de pe caloriferul aflat la cel mai îndepărtat punct al circuitului de încălzire.

Pentru caloriferele următoare, închide progresiv robineții de trecere, astfel încât caloriferul aflat cel mai aproape de centrală să aibă robinetul doar puțin întredeschis.

Refă ajustările până când constați că toate caloriferele din circuit se încălzesc la fel de repede și la temperaturi comparabile. Verifică supapele de aerisire prevăzute pe fiecare calorifer și asigură că nu este rămas aer în instalație.