Google Maps îți urmărește traseul în fiecare zi: cum poți opri asta

Google Maps îți urmărește traseul în fiecare zi: cum poți opri asta
13:33 17.01.2020

Google Maps are acces la toate opririle pe care le faci într-o zi obișnuită, însă există opțiuni prin care îi poți limita accesul, dacă nu ești confortabil cu asta.

În caz că nu știai, aplicația îți urmărește în permanență locația. Ca să-ți dai seama de asta, trebuie doar să intri în aplicație, să apeși butonul de opțiuni din stânga sus a ecranului și să apeși opțiunea Cronologia dvs. Aici vei putea vedea exact unde ai mers în fiecare zi, dar și ce orașe sau țări ai vizitat de-a lungul timpului.

Poate unora le e util ca Maps să le pună la dispoziție o astfel de cronologie, însă alții nu sunt confortabili cu acest lucru. Pentru aceștia, există o serie de opțiuni prin care pot limita accesul aplicației la traseul zilnic.

Cum poți șterge istoricul locațiilor pe Maps

Deși uneori informațiile stocate de aplicație te pot ajuta (de exemplu, atunci când vrei să-ți amintești numele unui restaurant la care ai fost cu două săptămâni înainte), nivelul de detalii i-ar putea speria pe unii. Google Maps îți poate arăta absolut tot ce ai făcut într-o zi: ora la care ai plecat de acasă, magazinul în care ai intrat să cumperi pâine sau cât ai stat la coadă la bancă.

Ca să capeți un plus de intimitate, există câțiva pași la care poți recurge.

În primul rând, trebuie să șterg tot ce Google Maps știe deja despre tine. Pentru asta, va trebui să urmezi câteva etape:

  • Intră în aplicație, selectează meniul de opțiuni din stânga-sus și selectează Cronologia dvs.
  • Apasă butonul de opțiuni din dreapta-sus a ecranului și selectează Setări și confidențialitate
  • Apasă opțiunea Șterge complet istoric locații

Astfel, nici tu, dar nici Google, nu veți mai avea acces la istoricul tău.

Cum poți limita accesul Google Maps la locațiile tale, pe viitor

Există două opțiuni prin care poți limita accesul aplicației la datele tale personale privind locație.

Pe de-o parte, poți dezactiva permanent stocarea istoricului locațiilor. Tot ce trebuie să faci este să:

  • Intri în aplicație și să apeși pe fotografia ta de profil din dreapta-sus
  • Apasă opțiunea Datele dvs. din Hărți
  • Apasă pe meniul Istoricul locațiilor
  • Ți se va deschide o nouă casetă, unde trebuie doar să debifezi opțiunea Istoricul locațiilor

Google te avertizează că prin dezactivarea opțiunii nu vei mai beneficia de anumite lucruri pe care Maps le oferă: de exemplu, nu vei mai vedea recomandări în funcție de locațiile vizitate sau sfaturi utile privind naveta.

Ia în considerare faptul că dezactivarea acestei opțiuni nu înseamnă că Google nu mai are deloc acces la datele tale privind locația. Acestea pot fi salvate în continuare în contul de Google atunci când folosești alte site-uri sau servicii ale companiei.

Google te anunță că „datele privind locația pot fi salvate în cadrul activității în Căutarea Google și Maps, în cazul în care setarea Activitatea de pe web și din aplicații este activată, și incluse în fotografiile dvs., în funcție de setările aplicației pentru camera foto”.

Așadar,  ai grijă să nu mai permiți accesul la locația ta și din acestea.

Modul incognito pe Maps

O altă opțiune este activarea modului incognito. Pașii sunt simpli: trebuie doar să apeși pe fotografia ta de profil și să apeși pe Activare mod Incognito.

Atunci când acesta este activ, Google Maps nu va mai salva istoricul de navigare, căutările din cont și nici nu va mai trimite notificări. De asemenea, nu va actualiza Istoricul locațiilor sau locația afișată, dacă e cazul și nu va folosi activitatea ta pentru a personaliza recomandările din aplicație.

Totuși, trebuie să ții cont că nici acesta nu este o modalitate perfectă prin care să-i poți tăia complet accesul la locația ta. Deși face toate lucrurile enumerate mai sus, Google te avertizează că activarea modului Incognito nu va schimba felul în care activitata ta este folosită sau salvată de furnizorii de servicii de internet, de alte aplicații, de căutarea vocală sau și de alte servicii Google.

Pe scurt, Google va continua să colecteze aceste date despre tine, însă nu îți aduce acele informații în profilul real, adică nu le corelează cu identitatea ta.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI