Google Chrome va bloca ce descarci de pe internet pentru a te proteja de malware
Google are planuri mari pentru Chrome și vrea să nu te mai lase să poți descărca fișiere care conțin malware de pe internet.
Google are un plan pe termen lung al cărui scop final îl reprezintă blocarea tuturor descărcărilor nesigure pe care încerci să le faci în browserul său. A anunțat că browserul Chrome se va asigura că vei putea descărca de pe paginile care folosesc protocoale HTTPS doar fișiere sigure.
Protocolul HTTPS criptează datele în așa fel încât o entitate terță să nu poată le intercepta sau descifra. Activitatea de pe site-uri nu poate fi protejată în mod corespunzător fără HTTPS. În prezent, Google Chrome nu oferă niciun avertisment în ceea ce privește fișierele neconforme descărcate de pe aceste site-uri.
În acest sens, Google va implementa treptat noi funcționalități pentru ca, la final, să ajungă să blocheze complet toate aceste descărcări nesigure.
Ce se va întâmpla pe Google Chrome pe termen lung
Compania va implementa o serie de schimbări în browser. În funcție de versiunile Chrome, este vorba despre aceste modificări:
- Chrome 82 (aprilie 2020): te va avertiza asupra descărcărilor fișiere executabile (de ex., Exe) nesigure.
- Chrome 83 (iunie 2020): va bloca complet executabile. Chrome te va avertiza și asupra arhivelor (.zip) și a imaginilor de disc (.iso).
- Chrome 84 (august 2020): va bloca executabile, arhive și imagini de disc. Google Chrome te va avertiza cu privire la toate celelalte descărcări, cu excepția formatelor de imagine, audio, video și text.
- Chrome 85 (septembrie 2020): te va avertiza asupra descărcărilor nesigure de imagini, audio, video și text. Chrome va bloca toate celelalte descărcări cu conținut nesigur.
- Chrome 86 (octombrie 2020) și versiuni ulterioare: Chrome va bloca toate descărcările nesigure.
Pentru Google Chrome pentru iOS și Android, schimbările vor începe să fie implementate odată cu lansarea versiunii Chrome 83. „Platformele mobile au o protecție nativă mai bună împotriva fișierelor rău intenționate, iar această întârziere va oferi dezvoltatorilor un avans în direcția actualizării site-urilor lor înaintea afectării utilizatorilor de mobil”, spune Google într-o postare pe blog.