Geniul autist care a făcut înconjurul lumii: desenează doar ce-și aduce aminte
Când vine vorba de autism, această afecțiune se manifestă diferit în cazul fiecărei persoane afectate. Stephen Wiltshire este printre cei mai norocoși.
A fost diagnosticat cu autism când avea doar trei ani. La momentul respectiv, doctorii i-au asigurat părinții că nu are nicio șansă la o viață normală. Acum, Stephen Wiltshire are 46 de ani, iar creațiile sale fac înconjurul lumii. Stephen desenează.
Ajunge să petreacă până la cinci zile lucrând la un desen precum cel din imaginea de mai jos, după o cursă de cu elicopterul pe deasupra orașului. În acele momente, imortalizează mental fiecare cadru care i se perindă prin fața ochilor și face o treabă spectaculoasă în a reproduce acele cadre din minte pe hârtie.
Tânărul Wiltshire nu putea să vorbească la vârsta de trei ani. La momentul respectiv, părinții săi au imigrat în Regatul Unit dintr-o regiune din Caraibe, West Indies. Au crezut că dezvoltarea abilităților lingvistice este mai lentă în cazul tânărului Stephen, dar în 1977 a fost diagnosticat cu autism, la trei ani. Ca întregul set de circumstanțe să fie și mai dificil, în același an a murit tatăl său într-un accident de motocicletă.
A avut parte de educație într-o școală specială pentru copii cu autism, Queensmil School din Londra. La doar 5 ani, a început deja să le dovedească tuturor că viața sa nu este deloc ratată, chiar și cu acel diagnostic.
A fost foarte curios de arta desenului. A început să deseneze mașini și animale. Când a învățat la școală despre cutremure, a început să deseneze din imaginație orașe întregi, ca și cum ar fi fost victimele unui astfel de eveniment dramatic. Înainte de asta, deja începuse să deseneze obiective turistice importante din Londra.
A învățat să vorbească normal abia la 9 ani, dar la 8 ani deja fusese angajat de primerul britanic de la acea vreme, Margaret Thatcher, să-i desene Catedrala Salisbury. La zece ani și-a lansat prima colecție, The London Alphabet, iar la 11 ani a fost inclus în documentul QED de la BBC, disponibil în clipul de mai jos.