Gabriela Firea, reducerea cheltuielilor sau ascunderea pierderilor? Care ar fi putea fi, de fapt, miza reducerii companiilor municipale
Consiliul General al Municipiului București a decis reducerea numărului companiilor municipale, idee agreată de Gabriela Firea. Numai că scopul n-ar fi reducerea cheltuielilor, așa cum susține primarul-general.
CGMB a dcis să reducă numărul companiilor municipale înființate de primarul-general al Capitalei, Gabriela Firea. Scopul ar fi, susține edilul-șef, reducerea cheltuielilor în timpul crizei generate de pandemia de coronavirus. Practic, ele nu vor dispărea, ci vor trece printr-o reorganizare.
După procesul de fuziune sau absorbție, din cele 22 de companii municipale vor mai rămâne doar 13, susține Gabriela Firea.
De ce a vrut Gabriela Firea reducerea companiilor municipale
Primarul susține că unul dintre motive este restrângere activității, din moment ce multe dintre ele au rămas fără obiect de activitate în această perioadă.
”Din cele 21 de companii înființate de către Primăria Capitalei, prin fuziune și absorbție, vom rămâne cu 13, deoarece este nevoie ca după această perioadă de pandemie să restrângem cheltuielile, că mai restrângem din activitățile care nu sunt esențiale. (…) Nu renunțăm la acele domenii de activitate în totalitate, dar ele se vor regăsi ca departamente sau divizii în cadrul companiilor care vor absorbi activitatea celorlalte. Nu este o renunțare la ideea de a înființa companii municipale și o reducere a acestora, având în vedere contextul economic și social care va deriva în urma pandemiei de coronavirus”, a declarat Gariela Firea.
Potrivit votului din Consiliu, din 22 de companii mai rămân 13, după cum urmează:
- Compania Municipală Managementul Traficului București S.A. va fuziona, prin absorbție, cu Compania Municipală Managementul Transportului București S.A. și Compania Municipală Tehnologia Informației București S.A
- Compania Municipală Medicală București S.A. va fuziona, tot prin absorbție, cu Compania Municipală Protecție Civilă și Voluntariat București S.A. și Compania Municipală Pază și Securitate București S.A.
- Compania Municipală Parcuri și Grădini București S.A. va fuziona prin absorbție cu Compania Municipală Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București S.A.
- Trustul de Clădiri Metropolitane București S.A. va fuziona cu Compania Municipală Consolidări
- Compania Municipală Publicitate și Afișaj București S.A. va fuziona prin absorbție cu Compania Municipală Turistica București S.A. și Compania Municipală Agrement
Care ar fi, de fapt, scopul reorganizării
La votul din CGMB, consilierii USR și PNL au votat împotrivă. Nicușor Dan susține că, de fapt, propunerea inițiată de Gabriela Firea are două scopuri.
”1. Să amestece raportarea financiară și operațională între companii, pentru a ascunde pierderile și activitatea dezastruoasă a fiecăreia. 2. Să preia oamenii cu funcții de conducere din companiile fără activitate relevantă, care ar trebui desființate, și să le dea aceleași salarii în alte companii. Companiile municipale înființate de Gabriela Firea au produs o pagubă uriașă bugetului local. Exemplificăm azi cu salariile consiliilor de administrație, care cumulează peste 10 milioane de lei pe lună”, a transmis Nicușor Dan.
Înființarea celor 22 de companii municipale a fost, de la început, controversată. Instanța a decis, la sesizarea USR, că ele au fost înființate cu încălcarea legii, dar instanța n-a spus expres și că ele ar trebui desființate. USR a mers mai departe și a cerut și desființarea lor, dar procesul se judecă încă.
În tot acest timp, Gabriela Firea n-a dat înapoi și a spus că va menține companiile municipale, văzute de contestarii săi drept instrumente de căpușare a banului public și acordarea de contracte firmelor prietene.