Furtul de numere de înmatriculare, o nouă ”modă” în România: ce faci dacă ți se întâmplă

Furtul de numere de înmatriculare, o nouă ”modă” în România: ce faci dacă ți se întâmplă

În ultimele zile, mai mulți români s-au trezit cu numerele de înmatriculare furate, iar aceasta pare să devină o modă. Partea proastă este că nu ți-e ușor să obții alt număr.

Unul dintre redactorii Hotnews s-a trezit în weekend fără numărul de înmatriculare la mașină. Dacă era vorba doar de mașina lui, ai fi crezut că cineva i-a făcut o farsă sau discutăm de un caz excepțional. Realitatea nu este însă atât de simplă. Un număr mare de autoturisme din București, răspândite pe o rază de 50 de metri, în noaptea dintre sâmbătă și duminică, au rămas fără plăcuțele cu numărul de înmatriculare.

Poliția Capitalei are deja numeroase sesizări pe acest subiect, iar practica se pare că a devenit o modă în România. Dacă nu este evidentă motivația din spatele acestui comportament ilegal, explicațiile sunt oferite de către autorități. De cele mai multe ori, numerele furate ajung să fie folosite pe mașini implicate în diverse infracțiuni, pentru a face imposibilă identificarea făptașului. Implicit, nu-ți dorești ca numărul tău să se afle pe o mașină implicată într-un jaf armat, de exemplu.

Este important de reținut că fenomenul nu afectează doar Capitala, ci și provincia. De curând, au fost prinși niște hoți după ce au spart o locuință dintr-o comună hunedoreană. Mașina în care se aflau avea plăcuțe de la alt autoturism.

Dacă te afli într-o asemenea situație și te-ai trezit într-o dimineață fără plăcuțe de înmatriculare la mașină, pregătește-te să înfrunți aparatul birocratic românesc pentru a obține altele, începând cu o plângere indispensabilă la poliție pentru furt.

În primul rând trebuie să obții dovada declarării furtului de la secția de poliție. Următorul drum este la Direcția regim permise de conducere și înmatriculare cu cartea de identitate a mașinii. Dosarul cu care te prezinți acolo trebuie să conținută: cererea solicitantului, declarația de pierdere/furt, cartea de identitate a vehiculului, original și copie, certificat de înmatriculare, original și copie, dovada de plată a contravalorii noilor plăcuțe și, bineînțeles, actul de identitate al solicitantului. Pentru mai multe amănunte, aici sunt detaliate toate formalitățile pe care trebuie să le parcurgi.

masina fara numar de inmatriculare

Citește și: