Fructele, la fel de periculoase ca berea: studiul care desființează tot ce știi despre kilograme în plus
Dintotdeauna, kilogramele în minus au fost asociate cu o dietă bazată pe fructe și legume, în timp ce băuturile alcoolice au fost blamate. Realitatea este un pic mai complexă decât atât.
Într-un interviu acordat de nutriționistul Mihaela Bilic pentru Digi24, expertul a desființat o serie de principii de viață pe care le adoptă foarte mulți români când vine vorba de dietă. Întregul argument pleacă de la faptul că oamenii uită că un fruct are la fel de mult zahăr ca o băutură alcoolică.
Fructele pot fi descompuse în apă cu fructoză. Un tip de zahăr, fructoza este procesată de ficat într-o manieră similar cu alcoolul, din pricina faptului că organismul nu are nevoie de fructoză ca să funcționeze, ci de glucoză. În consecință, în funcție de cantitatea consumată, fructoza din fructe se transformă rapid în grăsime de rezervă care se depună, inițial pe burtă și, ulterior, pe alte părți ale corpului. În consecință, ar fi bine să nu abuzezi de fructe și să le consumi în cantități mici, la fel ca orice alt desert.
Dacă optezi să ignori această realitate, este foarte probabil să te îngrași ca un băutor pasionat de bere, mâncând doar fructe. Cel mai mare pericol la ora actuală vine sub forma pepenilor, dar ne apropiem cu pași repezi de struguri, ”artileria grea”, după cum explică nutriționistul.
„Fructele nu trebuie consumate în exces. Exces înseamnă cantitatea de fructe ce trece de ce ar intra într-o palmă, așa cum și pâinea trebuie măsurată tot cu palma. Fructele se pot consuma pe post de desert. Fructele nu sunt un aliment de bază, nu pot înlocui niciodată mâncarea clasică, pentru că din apă cu fructoză noi nu putem funcționa. Vitaminele și mineralele pe care le conțin nu au aport caloric, acelea sunt micronutrienți, deci nu au rol de hrănire”, a explicat Mihaela Bilic.
Alternativa este să consumi legume, câte vrei, la orice oră. Acestea au vitamine, minerale, urme infime de fructoză, dar, mai ales, toți nutrienții.