Această fotografie spectaculoasă cu un meteorit a fost făcută din greșeală
Această fotografie cu un meteorit este una spectaculoasă, însă și mai interesant este faptul că a fost făcută din greșeală.
E vorba despre cea mai populară imagine capturată de fotograful indian Prasenjeet Yadav, numai că n-a fost nici pe departe realizată în mod intenționat.
În 2015, după ce a câștigat o bursă încadrul National Geographic Young Explorers, Yadav a condus în munții din apropierea oraș mic din sudul Indiei pentru a realiza un time-lapse care urma să se concentreze pe urbanizarea din zonă. Fotograful a folosit un Nikon D600 și l-a setat să captureze o imagine la fiecare zece secunde. După ce a setat totul, Yadav s-a culcat.
Când s-a trezit, s-a uitat la toate cele aproximativ 1000 de fotografii pe care aparatul le făcuse peste noapte. Într-unul dintre cadre, a observat o sferă ciudată de lumină verde pe cer. La început, nu și-a dat seaam despre ce ar putea fi vorba. Numai că, ulterior, mai mulți astronomi i-au confirmat că este vorba despre un meteorit.
Yadav nu se gândea că va ajunge fotograf. Și-a făcut o carieră în biologie moleculară, dar și-a dat seama că majoritatea oamenii nu prea citesc și cu atât mai puțin își fac timp să înțeleagă lucrări academice. S-a gândit că dacă oamenii vor să înțeleagă știința, trebuie să o vadă. Și așa a devenit fotograf.
Cât de dificilă este fotografierea unui meteorit
Potrivit Wired, acest lucru este dificil. Astfel, chiar dacă aproximativ 25 de milioane se îndreaptă spre Pământ în fiecare zi, majoritatea sunt prea mici pentru a putea fi urmăriți. Yadav a făcut din greșeală ceea ce mulți nu reușesc nici dacă încearcă. „Am fost acolo și cam asta este fotografia: să fii acolo la locul potrivit, la momentul potrivit”, spune Yadav.
„Aceasta este cu siguranță una dintre cele mai memorabile fotografii pe care le-am făcut vreodată și, de asemenea, prima imagine pe care National Geographic a publicat-o în 2016”, spune Yadav. „Culoarea verde verzuie a acestui meteorit provine dintr-o combinație a încălzirii oxigenului din jurul meteoritului și amestecul de minerale aprinse pe măsură ce roca intră în atmosfera Pământului”, mai spune fotograful.