Fotografie de excepție din sistemul nostru solar: cum arată o vară pe Saturn
Saturn este cu adevărat „stăpânul inelelor” în această ultimă imagine surprinsă de telescopul spațial Hubble al NASA. Această nouă imagine a lui Saturn a fost realizată în timpul verii în emisfera nordică a planetei.
Hubble a detectat o serie de mici furtuni atmosferice. Atmosfera planetei inelată este în mare parte formată din hidrogen și heliu, cu urme de amoniac, metan, vapori de apă și hidrocarburi care îi conferă o culoare maro-gălbui.
Cum se văd emisferele lui Saturn
Putem vedea emisfera nordică a lui Saturn, îndreptată către Pământ şi observăm şi o zonă roşiatică, pe care oamenii de ştiinţă o descriu ca fiind rezultatul încălzirii puternice la lumina Soarelui, care afectează grosimea gheţii de pe planetă. Un alt posibil motiv al apariţiei acestei zone este ca lumina soarelui să fi dus la o modificare a nivelului de ceaţă fotochimică.
Hubble a fotografiat o ușoară culoare roșiatică peste emisfera nordică, în acest compozit de culoare. Acest lucru se poate datora încălzirii de la lumina soarelui crescută, care poate schimba circulația atmosferică sau poate îndepărta aerosolii din atmosferă.
O altă teorie este că această creștere a luminii solare în lunile de vară modifică cantitățile de ceață fotochimică produsă. ”Este uimitor că putem vedea schimbări de anotimpuri pe Saturn, chiar şi după câţiva ani” spune Amy Simon, cercetător al Centrului Spaţial Goddard al NASA. În schimb, polul sud, care este acum vizibil, are o nuanță albastră, reflectând schimbările în emisfera de iarnă a lui Saturn.
Cum s-au format inelele lui Saturn rămâne cea mai mare întrebare
Hubble surprinde structura inelelor concentrice ale planetei. Inelele sunt realizate în cea mai mare parte din bucăți de gheață, cu dimensiuni care variază de la boabe minuscule la bolovani uriași. Exact cum și când s-au format inelele rămâne unul dintre cele mai mari mistere ale sistemului nostru solar.
Teoria universal valabilă este că sunt la fel de vechi ca planeta, de peste patru miliarde de ani. Dar, deoarece inelele sunt atât de strălucitoare – ca zăpada proaspăt căzută – o teorie concurentă este aceea că s-ar fi putut forma în timpul epocii dinozaurilor. Mulți astronomi sunt de acord că nu există o teorie satisfăcătoare care să explice modul în care inelele s-ar fi putut forma doar în ultimele câteva sute de milioane de ani.
Două dintre lunile înghețate ale lui Saturn sunt clar vizibile în această fotografie: Mimas în dreapta și Enceladus în partea de jos.
Această imagine este făcută ca parte a proiectului Outer Planets Atmospheres Legacy (OPAL). OPAL ajută oamenii de știință să înțeleagă dinamica și evoluția atmosferică a planetelor din sistemului nostru solar. În cazul lui Saturn, astronomii continuă să urmărească modelele meteorologice schimbătoare și furtunile.