Filarmonica George Enescu continuă concertele pe internet: programul stagiunii online

Filarmonica George Enescu continuă concertele pe internet: programul stagiunii online

Filarmonica George Enescu s-a numărat printre primele instituții de cultură care a adoptat ideea spectacolelor transmise pe internet. Diferența majoră este noile show-uri din stagiunea online vor fi în direct.

Dacă ai o afinitate pentru muzica clasică, vei fi încântat să afli joi, 23 iulie 2020, Filarmonica George Enescu va debuta proiectul ”Artiștii Filarmonicii se prezintă”, începând cu ora 19:00. Primul concert din această serie va fi dirijat de Iosif Ion Prunner și include câteva lucrări care merită toată atenția: Codex Brassoviensis pentru orchestră de coarde de Dan Dediu, Concerto Grosso, op. 6 nr. 1 de Arcangelo Corelli, Divertisment, K. V. 138 de Wolfgang Amadeus Mozart, Serenada pentru orchestră de coarde, op. 20 de Edward Elgar, Trei piese pentru orchestră de coarde, op.4, nr. 2 de Constantin Silvestri.

„În această perioadă dificilă, am reușit sa menținem bucuria de a cânta, de a dărui publicului în continuare capodopere ale muzicii clasice, o bucurie care vine și dinspre artiști, și din partea publicului. Acest proiect, Artiștii Filarmonicii se prezintă, va pune reflectorul pe câteva dintre partidele Filarmonicii. Concertele vor debuta joi, 23 iulie 2020, cu Orchestra de coarde a Filarmonicii, va urma un grup din Corul Filarmonicii și vom continua cu diverse formule camerale”, a declarat Iosif Ion Prunner, director-adjunct al Filarmonicii „George Enescu”.

În ceea ce privește prima lucrare care va fi interpretată, Codex Brassoviensis, realizată în 2007, are o poveste foarte interesantă în spate. „Dirijorul Horia Andreescu mi-a dat spre lecturare un volum de transcripţii dintr-un manuscris braşovean, spicuit şi notat de Daniel Croner în secolul al XVIII-lea. Erau fragmente sau mici piese scrise de acesta şi de alţi compozitori (mai mult sau mai puţini doxaţi într-ale muzicii baroce), instrumentate pentru orgă sau lăută”. A selectat fragmentele cele mai reuşite de Croner, Kittel şi Meyer, toţi compozitori braşoveni. „Unde se plasează stilistic acest concerto grosso? E o combinaţie originală între polifonia fugatto de tip german şi armonia cromatică de tip francez-spaniol. (…) Astfel, acest concerto grosso este rezultatul contemporan al unei utopii baroce, căzute în uitare”, precizează compozitorul Dan Dediu, în prezentarea lucrării.

Concertele din seria Artiștii Filarmonicii se prezintă pot fi ascultate pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“: site, pe pagina de Facebook și pe canalul YouTube. Accesul pe aceste canale online va fi gratuit, în seara difuzării, pentru toți iubitorii muzicii. Primul concert va fi difuzat joi, 23 iulie, de la ora 19, după programul următor:

Dan Dediu – Codex Brassoviensis pentru orchestră de coarde
Arcangelo Corelli – Concerto Grosso, op. 6 nr. 1
Wolfgang Amadeus Mozart – Divertisment, K. V. 138
Edward Elgar – Serenada pentru orchestră de coarde, op. 20
Constantin Silvestri – Trei piese pentru orchestră de coarde, op.4, nr. 2

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: