Fenomenul prin care Soarele trece la fiecare 11 ani poate debuta în aprilie
Cercetătorii spun că, deși Soarele a fost destul de „tăcut” în ultima vreme, lucrurile s-ar putea schimba începând cu luna aprilie.
Ceea ce se întâmplă în spațiu nu poate fi observat cu ușurință de pe Pământ. Acesta este motivul pentru care, nu îți poți da seama cu ochiul liber toate schimbările prin care trece steaua în jurul căreia se învârte planeta noastră. E mai puțin știut faptul că aceasta trece, de fapt, prin cicluri de activitate, fiecare cu o durată de aproximativ 11 ani.
Acum, cercetătorii spun că Soarele se pregătește să încheie ciclul solar cu numărul 24 și să-l înceapă pe cel de-al 25-lea. Aceștia nu pot determina cu exactitate când ar putea avea loc acest eveniment, însă sunt de părere că s-ar putea întâmpla curând. Există posibilitatea ca ciclul solar 25 să înceapă chiar în luna aprilie.
Ce se va întâmpla cu Soarele în noul ciclu
Pe măsură ce activitatea solară va crește, pe suprafața stelei vor apărea tot mai multe pete solare. Acestea sunt, de fapt, „aglomerări” întunecate de câmp magnetic. Ele stau la originea unei serii de fenomene care au loc pe suprafața Soarelui precum erupții solare, sau ejecții de masă coronală. În jurul Pământului, astfel de evenimente pot provoca aurore, dar pot și interfera cu sateliții din orbită și uneori pot elimina rețeaua electrică de pe pământ.
Previziunile despre ciclul solar sunt greu de făcut pentru că, de fapt, oamenii de știință nu știu atât cât și-ar dori despre cum funcționează Soarele. Schimbarea treptată a câmpului magnetic determină durata ciclului, de 11 ani, dar complexitățile acestei relații și fenomenele care apar sunt destul de slab înțelese.
Chiar și cu date incomplete, oamenii de știință încearcă deja să facă predicții pentru ciclul solar viitor. Aceștia cred că vom vedea vârful acestui ciclu undeva în vara lui 2025. Potrivit estimărilor, vor exista pe atunci undeva în jur de 115 de pete solare, plus sau minus zece.