18 apr. 2020 | 12:22

Fenomenul care nu s-a mai întâmplat de 30 de ani: Munții Himalaya vizibili de la sute de kilometri

ACTUALITATE
Fenomenul care nu s-a mai întâmplat de 30 de ani: Munții Himalaya vizibili de la sute de kilometri

Prea puține sunt veștile bune pe timp de pandemie. Din acest motiv, trebuie celebrată fiecare consecință pozitivă a scăderii poluării de când mulți dintre noi stau în casă.

La mai mult de o lună de când mulți dintre oamenii planetei fac eforturi pentru a sta în casă, în izolare, planeta se transformă. Pentru că au fost închise multe fabrici și s-au întrerupt multe activități poluante, stratul de ozon reușește să se refacă, iar animale sălbatice revin în teritorii ocupate de mult timp de către oameni.

Partea cea mai fascinantă a scăderii poluării ține însă de vizibilitatea unor regiuni care până de curând erau ascunse. Asta s-a întâmplat în India, unul dintre principalii poluatori ai planetei. Din cauza măsurilor impuse de autorități, majoritatea indienilor stau în casă, iar nivelul de poluare a scăzut într-un ritm surprinzător. În consecință, oameni din nordul Indiei, în apropiere de Tibet, pot vedea munții Himalaya după o pauză de aproximativ 30 de ani.

vizibilitatea himalaya

Cei mai fericiți au fost oamenii din districtul Jalandhar al regiunii Punjab. Mulți au fost extaziați și au dobândit un nou respect pentru zona în care trăiesc. Nu de alta, dar în timp ce bătrânii au mai văzut această scenă în urmă cu mai bine de trei decenii, majoritatea tinerilor nu au mai avut niciodată norocul acesta.

Sant Balbir Singh Seechewal se chinuie de aproximativ trei decenii să micșoreze nivelul de poluare din regiune, fără rezultate spectaculoase. Pe timp de pandemie însă, toate rugăciunile sale au fost ascultate și a putut vedea munții Himalaya din confortul căminului. Oamenii din India sunt bucuroși și de faptul că au ajuns să vadă stelele pe cer, o altă imposibilitatea din cauza poluării.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele