Fenomenul bizar descoperit pe Marte: ce sunt aceste „mega valuri” de pe suprafață
Oamenii de știință care studiază planeta Marte au observat că pe suprafața planetei există anumite structuri de teren formate în valuri, despre care se credea că sunt relicve statice din istoria planetei roșii.
Aceste valuri sunt prezente și pe suprafața Pământului. Ele apar în zonele de deșert și sunt asemănătoare cu dunele de nisip. Sunt însă de dimensiuni mult mai mari și sunt formate din sedimente mult mai mari și mai aspre de nisip. Aceste sedimente se regăsesc pe creste, iar sub ele se află nisip fin.
Robustețea acestor nisipuri de pe creste și atmosfera calmă, în general lipsită de curenți a planetei Marte, erau indicii care sugerau că aceste structuri sedimentare sunt statice.
Studiul lui Simone Silvestro, de la Observatorul Astronomic Capodimonte INAF din Italia, demonstrează contrariul. Prin comparația mai multor imagini capturate în decursul mai multor ani, Silvestro a descoperit că mega valurile prezintă semne că sunt în mișcare.
Imaginile au fost făcute cu ajutorul camerei HiRISE (High Resolution Imaging Experiment) de pe nava spațială NASA care orbitează planeta, în perioada 2007-2016. Acest lucru a permis măsurarea diferențelor apărute în siturile marțiene Nili Fossae și craterul McLaughlin. Mișcările înregistrate măsurau o deplasare medie de 12 cm pe an. Viteza record a fost de 19 cm pe an.
Deși mișcarea mega valurilor marțiene este înceată, acest lucru a putut fi observat utilizând imagini colectate în decursul unui deceniu. Această descoperire face mai ușoară înțelegerea condițiilor atmosferice de pe Marte și permite măsurarea proceselor pe suprafața planetei.
Elicopterul care va cerceta Marte
NASA are o misiune deosebită pentru Marte. La bordul Perseverance, noul rover pentru Planeta Roșie, se va afla și elicopterul denumit Ingenuity. E un vehicul mic, cu o înălțime de doar 0,5 metri, dar echipat cu două elice care îi vor permite să zboare.
Va fi lansat pe suprafața planetei în primele 90 de zile ale misiunii. În cazul în care totul va funcționa optim, ar trebui să poată zbura la înălțimi de zece metri deasupra solului, pe distanțe de până la 300 de metri, pe durate de 90 de secunde. În total, NASA va aloca misiunii 30 de zile, iar elicopterul va efectua un zbor pe zi.