Femeile și bărbații, în competiție la spălatul pe mâini: cine este mai conștiincios
În cazul în care cineva avea vreun dubiu în legătură cu membrii cărui sex respectă mai mult regulile de igienă, un grup de cercetători de la Universitatea din Michigan a făcut un studiu elaborat pe acest subiect.
Pe timpul pandemiei, cel mai important sfat pe care l-am primit pentru prevenirea răspândirii virusului ține de spălatul pe mâini. Deși pare un lucru evident și ai crede că cei mai mulți oameni erau deja destul de eficienți în materie de igienă, de fapt, lucrurile nu sunt deloc așa. Există de mult timp studii pe acest subiect, iar rezultatele sunt îngrijorătoare.
Într-o lume ideală, ar trebui să te speli pe mâini 20 de secunde, de mai multe ori pe zi, mai ales după ce ai fost la baie. În 2013 a fost realizat un studiu care a analizat exact acest aspect, în cadrul Universității de Stat din Michigan. În contextul în care este foarte ușor să minți la un chestionar de igienă, de rușine sau din alte motive, studiul a fost realizat prin supraveghere la toaletă. Nu este cea mai uzuală soluție, dar trebuie găsită o soluție pentru a atrage atenția asupra acestei probleme.
Nu mai puțin de 12 cercetători au fost implicați în proiect. Numărul celor care au participat la studiu, fără să fie conștienți de asta, a fost de 3749 de oameni. Rezultatele au fost clare: 15% dintre bărbaţi nu s-au spălat pe mâini deloc, comparativ cu doar 7% dintre femei. În plus, doar 50% dintre bărbaţii care s-au spălat pe mâini au folosit săpun, faţă de 78% dintre femei.
Partea îngrijorătoare ține de cele 20 de secunde recomandate de experți pentru acest proces. Doar 5% dintre participanții la studiu le-au respectat.
Un alt studiu efectuat în 2009 pe același subiect a analizat comportamentul a 200.000 de oameni. Modul de testare a fost unul un pic mai eficient, pentru că a implicat preluarea datelor din dispensere de săpun corelate cu deschiderea ușilor la toaletă. În final, s-a observat că doar 31% dintre bărbați s-au spălat cu săpun, față de 65% dintre femei.
Ca o concluzie suplimentară interesantă, cercetătorii au ajuns la concluzia că în momentul în care sunt mai multe persoane în toaletă, din cauza presiunii sociale, sunt șanse mai mari ca toți cei prezenți să se spele pe mâini corect, cu săpun.