27 aug. 2020 | 07:30

Femeile, mai rezistente la Covid-19 decât bărbații: ce spun cercetătorii

ACTUALITATE
Femeile, mai rezistente la Covid-19 decât bărbații: ce spun cercetătorii

Dacă am învățat un singur lucru despre pandemia de coronavirus în ultimele șase luni acela este că nu toți bolnavii reacționează la fel la interacțiunea cu virusul. Cercetătorii sunt de părere că femeile au un avantaj.

Nivelul nativ de imunitate al femeilor la infecțiile cu SARS-Cov-2 ar putea fi puternic decât cel al bărbaților. Aceasta este opinia cercetătorilor din spatele unui studiu publicat pe parcursul zilei de ieri, conform AFP. În consecință, bărbații nu doar că se infectează mai ușor cu noul coronavirus, dar ajungă să aibă forme mai grave ale boli.

„Ceea ce am descoperit este că bărbații și femeile dezvoltă diferite tipuri de răspuns imun la Covid-19”, a declarat autorul principal al studiului, prof. Akiko Iwasaki de la Yale, Statele Unite. Potrivit expertului american, specialist în imunitate, „aceste diferențe pot implica o susceptibilitate crescută a bărbaților la această boală”. Publicat în revista științifică Nature, studiul amintește că „bărbații reprezintă 60% din decesele cauzate de Covid-19 în lume”.

Studiul atrage atenția asupra particularităților sangvine al femeilor. Conform noului document, acțiunea limfocitelor T (care ucid celulele infectate și sunt astfel responsabile pentru o componentă a răspunsului imun) a fost mai puternică la femei decât la bărbați în rândul pacienților examinați. Și spre deosebire de bărbați, femeile ar putea dezvolta un răspuns puternic al celulelor T chiar și atunci când erau mai mari.

De partea cealaltă a baricadei, chiar și într-un stadiu incipient al bolii, bărbații au produs, în general, mai multe citokine decât femeile. Acesta nu este însă, neapărat, un lucru bun. Producția excesivă și necontrolată a acestor substanțe duce la ceea ce se numește „furtună de citokine”.

În final, autorii studiului au observat că, la bărbați, un răspuns mai slab al celulelor T a fost un factor agravant pentru boală. Și cu cât bărbații sunt mai în vârstă, cu atât este mai slab acest răspuns. ”Celulele T sau limfocitele T reprezintă limfocite cu un rol central în imunitatea mediată celular. Ele diferă de alte limfocite, cum ar fi celulele B sau celulele NK, prin prezența unui receptor pentru celulele T (TCR), pe suprafața membranei celulei. Ele sunt numite celule T, deoarece acestea se maturizează în timus. Există mai multe subseturi de celule T, fiecare cu o funcție specifică.”, se mai menționează în studiul publicat ieri.

Dacă vrei să înțelegi mai multe detalii despre utilitatea celulelor T și rolul lor în organism, există un articol pe Wikipedia, accesibil aici.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele