31 mart. 2020 | 08:26

Facebook și Instagram, noi măsuri ca să vezi ce știu despre tine

ACTUALITATE
Facebook și Instagram, noi măsuri ca să vezi ce știu despre tine

Amploarea volumului de date personale pe care Facebook și Instagram l-au colectat despre tine de-a lungul timpului pare dificil de înțeles, la prima vedere. O actualizare anunțată de gigantul american facilitează procesul.

Facebook, Instagram și WhatsApp, printre multe alte entități mai mici, sunt toate proprietăți Facebook, care activează sub patronajul lui Mark Zuckerberg. Din acest motiv, o nouă serie de măsuri anunțate de curând își vor face simțite efecte atât pe Facebook, cât și pe Instagram.

Printr-un comunicat publicat pe blogul companiei, Facebook a anunțat că îți va permite să vezi și descarci mai multe informații pe care gigantul le deține despre tine. Noul volum de date va fi inclus în aceleași instrumente care existau deja, Download Your Information pe Facebook și Download Your Data pe Instagram.

În mod tradițional, acele mecanisme de descărcarea a datelor publicate de tine online includeau doar fotografiile, postările și, eventual, mesajele trimise. De acum înainte, tot acolo vei găsi referințe la postările care ți-au plăcut de-a lungul timpului și pe care le-ai apreciat cu un like sau paginile publice care ți-au plăcut. Acele informații adiționale sunt folosite pentru personalizarea conținutului care îți este afișat pe rețelele de socializare.

Mai punctual decât atât, Facebook, de exemplu, te va ajuta să înțelegi că îți recomandă conținut din spectrul fotbalului pentru că ai trimis la un moment dat unui prieten un articol din acest domeniu. Pe Instagram, platforma îți trece profilul într-o anumită categorie, precum sport sau modă, ca să știe ce tip de postări să-ți afișeze în secțiunea Explore. Până acum, acea categorie nu era cunoscută în mod public.

În mod previzibil, pentru majoritatea utilizatorilor care își descarcă datele de pe Facebook și Instagram doar pentru a face un backup, aceste date nu sunt neapărat utile. Pe de altă parte, curioșii vor înțelege un pic mai bine recomandările pe care le primesc online, iar acesta ar putea fi un beneficiu semnificativ, chiar și pentru un public restrâns.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele