05 oct. 2020 | 06:30

Facebook, instrumentul de manipulare preferat al dictatorilor, conform unui fost angajat

ACTUALITATE
Facebook, instrumentul de manipulare preferat al dictatorilor, conform unui fost angajat

Cei mai mulți asociază manipularea și dezinformarea de pe Facebook cu pandemia sau perioada alegerilor actuale. Realitatea este însă una mult mai sumbră decât atât, conform spuselor unui fost angajat.

Oficialii Facebook au recunoscut cu zâmbetul pe buze că orice minciuni și manifestări de dezinformare în context politic sunt permise cu siguranță pe cea mai mare rețea de socializare. Atâta timp cât vorbim de reclame plătite, nu contează că sunt minciuni folosite pentru manipularea opiniei publice, atâta timp cât ajung niște bani în buzunarele lui Mark Zuckerberg și ale acționarilor Facebook.

Doar cu o săptămână sau două înainte de alegeri prezidențiale din SUA, cei de la Facebook au decis să pună pe pauză reclamele politice. Nu se gândește nimeni însă la manifestările de dezinformare din multe alte țări în care rețeaua de socializare este instrumentul preferat al dictatorilor. 

Excepția de la regulă este Sophie Zhang, fost cercetător de date la Facebook și omul care a publicat un raport detaliat în ceea ce privește practicile mai multor guverne de pe mapamond legate de dezinformarea cetățenilor. Un raport de nu mai puțin de 6600 de cuvinte a fost redactat de Zhang și publicat de BuzzFeed News pe marginea acestui subiect.

Dincolo de cazuri concrete din trecut, documentul atestă lipsa semnificativă de interes a companiei față de acest subiect. Facebook nu vrea să prevină utilizarea de conturi false de către partide politice pentru a influența opinia publică sau pentru a discredita opoziție. Ca un detaliu interesant, Zhang a atras atenția asupra unei campanii coordonate pentru a spori imaginea președintelui Juan Orlando Hernandez în ochii cetățenilor din Honduras. De la primele rapoarte pe subiect, Facebook a așteptat 9 luni până a reacționat. Ca penibilul să fie maxim, cei ale căror conturi false au fost închise la început și creat altele între timp, iar acestea din urmă rămân active.

În Azerbaijan, partidul de la conducerea țării folosește Facebook în campanii murdare pentru hărțuirea și discreditarea opoziției. Compania americană a așteptat un an de la primele rapoarte pe subiect până la desfășurarea unui investigații care nu s-a încheiat încă și, în concluzie, nu s-a reflectat în vreo schimbare.

Pentru a înțelege mai bine consecințele unui loc de muncă la Facebook, poți avea în vedere faptul că fosta angajată a gigantului a spus că are ”sânge pe mâini”, din cauza faptului că a neglijat numeroase acțiuni ilegale care s-au petrecut cu ajutorul rețelei de socializare. Ca un exemplu concret, Sophie Zang atrage atenția asupra protestelor din Bolivia care s-au reflectat în zeci de decese și au plecat de la activități ”inautentice” pe grupuri de Facebook, fără să fie băgate în seamă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele