Zona euro a fost greu lovită de pandemie: șomajul crește alarmant

Zona euro a fost greu lovită de pandemie: șomajul crește alarmant

Șomajul în zona euro a crescut la 7,9% în iulie, în ciuda reducerii măsurilor luate împotriva Covid-19 în diverse țări.

Luna iulie a fost marcată de o oarecare relaxare a măsurilor Covid-19 în multe state membre ale UE, dar în ciuda acestui fapt, rata șomajului ajustată sezonier în zona euro a crescut cu 0,2 puncte procentuale, ajungând de la 7,7% în iunie la 7,9% în iulie.

Pandemia de coronavirus a lăsat zona euro să se confrunte cu o recesiune gravă, economia scăzând cu 12,1% în al doilea trimestru al acestui an, cea mai gravă contracție de când au început înregistrările, potrivit Eurostat.

Eurostat și-a bazat estimările pe definiția standard a șomajului a Organizației Internaționale a Muncii, utilizată la nivel global, șomerii fiind “persoane fără un loc de muncă care au căutat activ un loc de muncă în ultimele patru săptămâni și sunt disponibili să înceapă să lucreze în următoarele două săptămâni”, informează Euronews.

Cum sunt afectați cetățenii europeni?

Aproximativ 15.184 milioane de bărbați și femei din blocul comunitar, dintre care 12.793 milioane se aflau în zona euro, erau șomeri în iulie 2020, potrivit datelor Eurostat.

Comparativ cu iunie 2020, numărul persoanelor șomere a crescut cu 336.000 în UE și cu 344.000 în cele 19 țări din zona euro.

În iulie 2020, rata șomajului în rândul tinerilor a fost de 17,0% în UE și de 17,3% în zona euro, în creștere de la 16,9% și respectiv 17,2% în luna precedentă.

Comparativ cu iunie 2020, șomajul în rândul tinerilor a crescut cu 37.000 în UE și 29.000 în zona euro.

Criza Covid-19 și măsurile introduse pentru combaterea virusului au declanșat o creștere bruscă a numărului de cereri de indemnizații de șomaj în întreaga UE.

Dar o parte semnificativă din cei care s-au înregistrat în agențiile de șomaj nu mai căutau activ un loc de muncă și nici nu erau disponibili pentru muncă, deoarece, de exemplu, trebuiau să aibă grijă de copiii lor.

Acest lucru a condus la discrepanțe în numărul de persoane care au fost înregistrate ca șomeri și cele considerate șomeri potrivit definiției OIM, explică Eurostat.

Pentru a compensa acest lucru și a reprezenta cel mai bine situația fără precedent pe piața muncii, Eurostat și-a completat datele cu indicatori suplimentari, inclusiv date privind ocuparea forței de muncă, subocuparea și potențialii participanți suplimentari la forța de muncă.

România nu stă nici ea prea bine

Deși România nu aparține zonei euro, datele înregistrate de Institutul Național de Statistică INS, arată tendințe asemănătoare în perioada Covid-19.

Rata şomajului ajustată sezonier a fost de 5,4% în iulie 2020, cu 0,1 puncte procentuale mai mare decât nivelul lunii trecute, potrivit datelor INS, citat de Forbes.

Pentru luna iulie 2020 a fost estimat un număr de 484.000 de șomeri (persoane cu vârsta între 15 şi 74 de ani), în creştere atât faţă de luna precedentă (474.000 persoane), cât şi faţă de aceeaşi lună a anului anterior (362.000 persoane).

De asemenea, rata şomajului la bărbaţi (6,1%) a depăşit-o cu 1,6 puncte procentuale pe cea a femeilor (4,5%).

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: