Cum gestionează pandemia una dintre cele mai digitalizate țări din Europa
Estonia este una dintre cele mai digitalizate state din Europa, așa că e interesant de văzut este gestionată aici criza creată de pandemie.
În primul rând, în această țară, 91,6% dintre locuitori folosesc internetul în mod regulat. Ca să-ți faci o idee despre nivelul de digitalizare din țară, trebuie să iei în considerare că guvernul statului este complet digitalizat și aproape toate serviciile (99%) sunt exclusiv oferite sau pot fi accesate și electronic. Aproximativ 5.000 de e-servicii sunt disponibile pentru cetățeni, pentru a putea să-și rezolve obligațiile direct de pe computerul de acasă.
Locuitorii Estoniei votează electronic încă din 2005 și folosesc prescripții medicale digitale. De asemenea, Estonia are pentru cetățenii săi acte de identitate electronice care conțin o serie variată de informații, precum taxe, cazier sau informații medicale. În plus, se pot conecta cu ajutorul acestuia la servicii oferite în mod electronic de autorități și pot semna acte oficiale.
Cum gestionează Estonia criza actuală creată de pandemie
În țara baltică, la 25 martie, există 404 de cazuri de persoane confirmate cu coronavirus și niciun deces. A declarat stare de urgență la 12 martie, a închis granițele și școlile și a interzis toate evenimentele publice până la 1 mai, cu posibilitate de prelungire.
În momentul în care școlile s-au închis și profesorii și elevii au trebuit să se orienteze către soluții digitale pentru a-și putea desfășura cursurile, celor din Estonia nu le-a fost dificil. Asta pentru că statul avea deja astfel de soluții pe care elevii și profesorii le foloseau deja pentru lecții de la distanță.
Pentru că în timpul pandemiei hackerii profită de vulnerabilitatea utilizatorilor, Estonia a văzut necesară crearea unui curs online de „igienă cibernetică” prin care toată lumea poate înțelege cum se poate proteja mai bine de actorii rău-intenționați.
În ceea ce privește sănătatea cetățenilor, statul pune la dispoziția acestora și servicii medicale online. Astfel, cei care au nevoie de consultații medicale nu sunt nevoiți să se deplaseze la doctor, ci pot face asta prin intermediul unui serviciu de „remote doctor”.
În ziua declarării stării de urgență, două companii, în colaborare cu guvernul, au lansat o seisune de brainstorming de 48 de ore pe care au numit-o Hack the Crisis. Cele mai bune cinci idei urmau să primească fonduri inițiale de câte 5.000 de euro pentru a le pune rapid în aplicare. Organizatorii au sfătuit participanții să gândească măreț și să nu se gândească la limite.
Potrivit Băncii Centrale estoniene, economia țării va scădea cu 6%. Iar dacă lucrurile nu se liniștesc până în august, va ajunge la o scădere de 14%. Pe de altă parte, mai menționează că în cazul în care situația revine la normal rapid, economia Estoniei se va recupera destul de repede și va crește rapid în următorul an.