Scenarii de criză | Când vin vremuri grele și cum și-ar putea reveni economia României

Scenarii de criză | Când vin vremuri grele și cum și-ar putea reveni economia României
Ciprian Ioana
Ciprian Ioana
09:27 21.03.2020

Suntem în plină pandemie de coronavirus și perspectivele nu-s dintre cele mai bune. Economiștii analizează, în acest moment, mai multe scenarii. Iar o eventuală criză nu e deloc exclusă.

Urmează vremuri grele pentru economia României și mulți economiști sunt îngrijorați. Guvernul a anunțat niște măsuri pentru sprjinirea afacerilor care vor fi lovite de pandemia de coronavirus, dar asta s-ar putea să le asigure doar o aterizare lină. Se va evita prăbușirea accelerată, poate.

Mai importantă e, însă, revenirea.

Economiștii First Bank, de exemplu, cred că se poate depăși un trimestru economic mai slabă, dar revenirea va fi abia spre finalul anului, potrivit Hotnews.

Se fac scenarii de criză din cauza pandemiei

Mădălina Teodorescu, vicepreședinte First Bank, susține că vor urma niște luni dificile și lucrurile ar putea reveni spre normal abia pe final de 2020.

”În ceea ce ne privește, putem depăși fară probleme un trimestru mai slab din punct de vedere economic, în cazul în care acest lucru se va întâmpla. În acest scenariu, mizăm pe o revenire spre sfârșit de an. Facem un apel la calm, spirit civic și optimism către toată lumea, pentru că stă și în puterea noastră să trecem cu bine de această încercare. Să nu uitam că marile crize nasc și oportunități și pentru a trece cu bine e nevoie de implicare și solidaritate, de un plan de acțiune comun, și mai important, în paralel, să punem deja bazele pentru ceea ce va fi de construit, sau de reconstruit post criză”, spune Mădălina Teodorescu.

Cât despre clienții băncii, soluțiile se caută împreună.

”Din fericire, tehnologia și digitalizarea ne permit să facem operațiuni bancare la distanță așa că dacă nu este strict necesar, evitați deplasările la sucursală”, mai spune Mădălina Teodorescu.

Mai toate băncile urmăresc, în această perioadă, și mișcările BNR. Dobânzile  vor urma dobânzile de referință ale Băncii Naționale.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI