13 iul. 2020 | 14:55

Este oficial, se dau câte 9.600 de lei de la stat. Banii se primesc în mână. Care sunt condițiile și cine se califică

BANI
Este oficial, se dau câte 9.600 de lei de la stat. Banii se primesc în mână. Care sunt condițiile și cine se califică
Inquam Photos / Octav Ganea

Criza medicală a generat și-o criză economică, mai ales pentru companii. Statul a venit cu un plan de-a susține cu bani. Acum vorbim de peste 9.600 de lei.

Despre ce vorbim acum sunt microgranturi de 2.000 de euro (aproximativ 9.670 de lei).  Se acordă o singură dată, sub formă de sumă forfetară, conform OUG. Acestea se acordă pe bază de contract de acordare al ajutorului de stat încheiat cu anumite categorii de beneficiari.

Vorbim aici de micro-întreprinderi care fac dovada prin situațiile financiare depuse că nu dețin salariați cu contract individual de muncă. Apoi, de persoane fizice autorizate (PFA) sau ONG-uri cu activitate economică în anumite domenii de activitate.

Mai sunt și persoanele fizice autorizate/cabinete medicale individuale din domeniul sănătății, dacă au fost implicate în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19, care nu au beneficiat de stimulentul medical acordat în baza OUG 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgență.

Dovada implicării în activitățile legate de COVID-19, dar și pentru neacordarea stimulentului medical se face prin completarea unui formular anexă la cererea de finanțare emis de unitatea sanitară unde a prestat serviciul beneficiarul/ direcția de sănătate publică județeană după caz.

Pentru ce tipuri de cheltuieli poate fi folosit acest ajutor

Beneficiarii de microgranturi pot utiliza alocările pentru susținerea unor cheltuieli. E vorba de cheltuieli privind stocurile de materii prime, materiale, mărfuri precum și alte categorii stocuri necesare activității curente/operaționale desfășurate de beneficiari. Apoi, de datorii curente și restante față de furnizorii curenți, inclusiv față de furnizorii de utilități potrivit contractelor încheiate, dar și cheltuieli cu chiria.

Mai sunt prevăzute și cheltuieli privind achiziția de obiecte de inventar, inclusiv obiecte de inventar de natura mijloacelor fixe necesare pentru reluarea activității curente și chiar cheltuieli privind achiziția de echipamente, utilaje, tehnologii, dotări independente necesare pentru reluarea activității curente pentru reluarea activităților economice.

Beneficiarii de microgranturi vor depune declarație pe proprie răspundere prin care își vor asuma că utilizarea microgranturilor în alte scopuri decât cele prevăzute de prezenta ordonanță de urgență atrage după sine recuperarea ajutorului de stat acordat împreună cu plata accesoriilor pentru recuperarea ajutorului de stat.