20 mart. 2020 | 17:24

Ecranul următorului tău telefon ar putea conține un material surprinzător: solzi de pește

ACTUALITATE
Ecranul următorului tău telefon ar putea conține un material surprinzător: solzi de pește

Următorul telefon pe care ți-l vei cumpăra ar putea să aibă un ecran ceva mai neobișnuit, confecționat inclusiv din solzi de pește.

Oamenii de știință au descoperit o soluție sustenabilă prin care să reducă cantitatea de plastic folosită pentru a face dispozitivele pe care le folosești. În prezent, în cazul acelor dispozitive cu ecrane curbate, componentele care emit lumină trebuie montate pe o peliculă subțire de plastic.

Aici ar interveni solzii de pește.

O cantitate de peste 70 de milioane de tone de resturi de pește este produsă în fiecare an. Aici sunt incluși și solzii peștilor, pentru care oamenii de știință au identificat o altă utilizare, pentru ecranele de telefon sau orice alt dispozitiv cu ecran.

În urma unor teste de laborator, cercetători din cadrul mai multor universități din China au folosit solzii pentru a crea un fel de gelatină. Ulterior, odată uscată, ar avea aceleași atribute de flexibilitate și transparență precum plasticul folosit în prezent.

După aplicarea unor componente care emit lumină, cercetătorii au supus pelicula creată din solzi de pește unui test de rezistență. A rezistat la 1.000 de plieri fără ca luminile să se oprească.

De ce cercetătorii vor să folosească solzi de pește pentru un ecran de telefon

Un avantaj îl reprezintă reducerea cantității de plastic care ajunge în gropile de gunoi odată ce dizpozitivele nu mai funcționează. Pelicula pentru ecran de telefon, ceas sau orice alt dispozitiv, creată din solzi de pește, este biodegradabilă și se degradează după 24 de zile în sol. Partea și mai interesantă e că aceasta poate fi și reutilizată. Potrivit cercetătorilor, folia din solzi poate fi dizolvată imediat în apă caldă și apoi refolosită pentru crearea unor noi ecrane.

Cercetătorii spun că descoperirea ar putea fi folosită pentru o varietate de dispozitive: de la telefoane cu ecrane pliabile, la dispozitive wearable precum ceasuri inteligente și până la un soi de tatuaje digitale aplicate direct pe suprafața pielii.