14 iul. 2020 | 14:02

E sau nu România pregătită pentru internet 5G? Cum vede Guvernul situația

ACTUALITATE
E sau nu România pregătită pentru internet 5G? Cum vede Guvernul situația

5G este tehnologia viitorului și știi asta deja. Numai că la Guvern nu prea se mișcă lucrurile în direcția potrivită, deși la nivel declarativ pare că totul e în grafic. Licitația pentru această nouă tehnologie, însă, e amânată încă de anul trecut.

Licitația 5G e una extrem de așteptată în România, dar se pare că ANCOM și reprezentanții Guvernului nu s-au pus nici acum de acord să grăbească procesul. Ar fi trebuit să aibă loc anul trecut, dar licitația a fost amânată pentru anul acesta. S-a vorbit, în primă fază, de primele 6 luni ale anului.

Evident că și pandemia a dat lucrurile peste cap, dar acum se vorbește de organizarea licitației abia la finalul anului.

Între timp, oficialii preferă să vină cu mesaje optimiste. Un secretar de stat din Ministerul Comunicațiilor susține că România are acoperiree 5G în zece centre urbane, inclusiv în Bucureşti, cinci oraşe şi patru zone rurale și că țara noastră n-ar fi în urmă.

Numai că astfel de declarații trebuie luate cu un praf de sare.

România încă nu s-a urcat cu totul în trenul 5G

Declarația lui Dragoș Preda, secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor, nu este falsă, doar că este incompletă. E adevărat că există acoperire 5G oferită de marii operatori din piață precum  Digi | RCS-RDS, Orange și Vodafone. Ei au anunțat deja conectivitate 5G pentru utilizatorii care și dețin astfel de dispozitive. Doar că e o problemă: punctele de acces la internet de mare viteză sunt construite tot pe infrastructura 4G.

Licitația oficială ar permite fix o dezvoltare a rețelei dincolo de limitele infrastructurii de acum.

Iar asta omite să spună secretarul de stat Dragoș Preda. Pe de altă parte, susține că lucrurile au fost tărăgănate și din cauza Huawei. Mai precis, din cauza presiunilor făcute de americani, care le cer partenerilor să nu lucreze cu chinezii pentru că există riscuri de securitate națională.

„Licitaţia pentru 5G este mult aşteptată în România, cu un impact considerabil pentru bugetul de stat. Principalii operatori intervin pe piaţă, an de an, cu investiţii undeva la 100 de milioane de euro, pe fiecare operator. Chiar dacă licitaţia pentru atribuirea licenţelor de 5G nu a fost încă organizată, România a fost printre primele trei state europene care au lansat servicii comerciale 5G, în iunie 2019. Astfel, în prezent, acoperirea 5G se regăseşte în zece centre urbane, inclusiv în Bucureşti, cinci oraşe şi patru zone rurale. Operatorii prezenţi pe piaţa din România au făcut aceste lansări ale serviciilor 5G utilizând spectrul pe care îl deţin în prezent. România nu este în urmă”, a afirmat oficialul.

Estimările oficiale arată că tehnologia 5G urmează să genereze, la nivel mondial, venituri de 225 de miliarde de euro, în 2025. În România, deocamdată, se lucrează.

În luna mai a fost înființat„Grupul de Lucru 5G”. Acesta a fost constituit pentru identificarea măsurilor strategice și tehnice cheie din setul de instrumente al UE pentru atenuarea eficace a riscurilor și asigurarea securității rețelelor 5G necesare a fi implementare de România, respectiv pentru elaborarea raportului privind punerea în aplicare a acestora la nivel național.