01 feb. 2020 | 13:05

Dispariția dinozaurilor, o nouă explicație: ce s-a întâmplat, de fapt, în Cretacic – Paleogen

ACTUALITATE
Dispariția dinozaurilor, o nouă explicație: ce s-a întâmplat, de fapt, în Cretacic - Paleogen

În cazul în care ai o fascinație pentru dinozauri și ai citit o sumedenie de explicații legate de dispariția lor, merită să ai în vedere o nouă ipoteză. Aceasta vine de la cercetători de la Universitatea Yale și a fost confirmată de mai mulți oameni de știință.

În ultimii ani, s-a considerat că dinozaurii au dispărut din cauza unor erupții vulcanice masive, cumulate cu o lovitură din partea unui asteroid masiv. Un grup internațional de cercetători conduși de profesoara de geologie și geofizică Pincelli Hull dezminte acel scenariu cu argumente puternice. Versiunea ei asupra evenimentelor din Cretacic – Paleogen a fost publicată de curând în revista Science și pare să fie îmbrățișată de mai mulți oameni de știință din diferite colțuri ale lumii.

Principalul ei argument legat de scenariul clasic al erupțiilor vulcanice este că acestea au avut loc cu mult înaintea extincției dinozaurilor, de acum 66 de milioane de ani. Se știe de mult timp că evenimentul denumit generic K-Pg a fost provocat de lovirea Pământului de un Asteroid. Unii cercetători au spus însă că o serie de erupții vulcanice au jucat un rol la fel de important în acea perioadă. „Vulcanii pot provoca extincții în masă, deoarece eliberează cantități uriașe de gaze ca SO2 și CO2 care pot modifica clima, dar cercetările recente s-au concentrat pe momentul erupției lavei, nu asupra eliberării de gaze”, a explicat Pincelli Hull de la Universitatea Yale.

Se pare însă că erupțiile vulcanice au avut însă loc înaintea loviturii de asteroid. Ca să ajungă la această concluzie, Hull și colegii ei au comparat schimbarea globală de temperatură și izotopii de carbon din fosilele marine cu modele ale impactului asupra climei a emisiilor de CO2. În final, au tras concluzia că eliberarea de gaze a avut loc cu mult timp înaintea momentului de impact al asteroidului. În consecință, fără echivoc, doar asteroidul a dus la extincția dinozaurilor.

„Activitatea vulcanică din Cretacicul târziu a provocat o încălzire globală gradată cu doar două grade, dar nu extincția în masă”, confirmă fostul cercetător de la Yale Michael Henehan. El a compilat înregistrările de temperatură pentru noul studiu. „Un număr de specii s-au mutat spre nord sau sud, dar au revenit mult înainte de impactul cu asteroidul”. Hull a adăugat: „Mulți oameni au speculat că vulcanii au provocat K-Pg, iar noi spunem: Nu, n-au făcut-o!”.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele